Йорданка Йовева от треклянското село Злогош с 64-ма души бе обявена за победител в конкурса „Зелникът на Майстора“, който стана част от международния фолклорен фестивал „Балканска черга“. Домакин на проявата бе кюстендилското село Шишковци. „Важното на зелника е корите да са изключително тънки, така че, дето се казва от едно време, вестник да можеш да прочетеш през тях. Приготвянето му отнема дълго време, но после, като го хапваш и като се топи в устата ти, разбираш, че усилията си заслужават“, добавя Йорданка Йовева.

Веднага след нея се нареди Олга Шаранкова от Радомирския край от село Владимир. „Аз най-много се старая над плънката, тя може да се приготви и с коприва, и с праз лук, нещо да е зелено според сезона“, казва Олга. В челната класация на престижното трето място се нареди Венета Бозаджийска от село Шипочано, Кюстендилско. В категорията питки най-сръчна и най-добре направена бе тази на Антоанета Петрова, а след нея остана Иринка Мирчева. 71- годишната баба Лиляна Коларова от селото на организаторите освен като най-добра тъкачка се показа и перфектна кулинарка. С питката, която омеси, тя се нареди в тройката на победителите. По време на Балканската черга не бяха забравени и баниците. Домакините от село Шишковци Блага Мирчева и Райка Лулева  гостиха с най-вкусните баници и естествено станаха и призьорки в категорията. За по-младите останаха кексовете. Със своите „мраморни” деликатеси впечатлиха Цветелина Накова, Василка Добринова и Анка Иванова.

Много танци и настроение съпътстваха трите дни на фестивала.  Демонстрация на занаяти кошничарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба и плетачество. Истински фурор настъпи със занаята добив и преработка на злато. С помощта на Регионалния исторически музей-Кюстендил беше подреден щанд с автентични уреди за добив на злато в региона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here