„Трети март е много повече от официално тържество. Този ден е знаков, част от националната ни идентичност. Днес отбелязваме 143 години от Българското възкресение“, каза в празничното си слово кметът Владимиров

Патриотична музика изпълнена от духови оркестър и темпераментните танци на пернишкия ансамбъл „Граовска младост“ допринесоха за още по-голямо празнично настроение
С тържествено честване Перник отбеляза националния празник на Република България – Трети март. Десетки перничани, сред които кметският екип, областният управител, председателят на Общинския съвет, народни представители и общински съветници се събраха да почетат подвига на героите, борили се за свободата на народа. Под звуците на химна на Република България бе издигнат националният флаг.
„Трети март е много повече от официално тържество. Този ден е знаков, част от националната ни идентичност. Тази дата стои в основите на самочувствието и достойнството ни, носи трепета на национално единение. Тя събира в едно родолюбие, възторг от дълго чаканата свобода и преклонение пред саможертвата на освободителите. Днес отбелязваме 143 години от Българското възкресение, когато една империя призна правото на един малък, но силен народ да определя сам съдбата си. Поколения българи пазят в гена си усещането за величието на този ден“, каза в празничното си слово кметът Владимиров. Той заяви,че съвременните българи, днес повече от всякога се чувстваме длъжници, заради величието на Шипка и Плевен, заради саможертвата на опълченците и хилядите знайни и незнайни войни от други страни и народи, воювали за нашата свобода и оставили костите си в земята на България.
„Трети март е миг в календара на България, който преобърна историята ни, дари ни с нови ценности и разкри нови хоризонти пред българския дух. Трети март е част от миналото, но и част от бъдещето на България. Трети март е нашата клетва за вярност към заветите на Ботев и Левски.Трети март е нашето задължение да разказваме на деца и внуци за героичния път на дедите ни.Трети март е денят, когато по-гордо от всякога развяваме българския трибагреник“, допълни Станислав Владимиров.
„Дълбок поклон пред подвига на хилядите мъже и жени, пожертвали живата си, за да я има днес нашата България. Нека помним, да бъдем единни, да бъдем родолюбци, да съхраним непримиримия дух на нашите предци. Защото те мечтаеха за силна и просперираща в Европа България, а това е пътят, по който днес уверено вървим. Трети март ни задължава да бъдем упорити и да отстояваме нашия национален идеал – днес и в бъдеще“, каза временно изпълняващият длъжността Областен управител Иво Иванов.
Патриотичната музика изпълнена от духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов и темпераментните танци на обичания пернишки ансамбъл „Граовска младост“ допринесоха за още по-голямо празнично настроение в предпролетния мартенски ден.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here