Кметът на Гърмен Феим Иса

Уважаеми съграждани,

Днес, на Трети март – Националният празник на Република България, ние отбелязваме една от най-значимите дати в хилядолетната ни история  – Освобождението на българския народ от петвековното османско иго.

На този ден, преди 143 години, се сбъднаха мечтите на всички българи, въплътени в думите на Левски: „Какво му трябва на човек, освен да види Отечеството си свободно“.

Сто четиридесет и три години ни делят от онзи паметен ден, когато  в предградието на Цариград – Сан Стефано се подписва мирният договор между Русия и Османската империя. В резултат на този договор България се появява на политическата карта на Европа.

Трети март е символ на безграничния патриотизъм на борците от Априлското въстание от 1876 г., на саможертвата на Ботевите четници, на героизма на руските воини и славните български опълченци.

Днес, 143 години по-късно, прекланяйки се пред паметта на героите, нека помним, че тяхната саможертва е била в името на общонародния идеал за чиста, свята и свободна България!

Нека подвигът на нашите предци ни зарежда с вяра и вдъхновение, с решителност и отговорност за преодоляване предизвикателствата на времето, в което живеем.

Нека с делата си докажем, че българите сме силен народ  – горд с миналото си, достоен в настоящето и отговорен към бъдещето!

Нека нашият земен поклон бъде израз на почит към паметта и саможертвата на героите!

Феим Иса, кмет на община Гърмен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here