Елза Величкова

Трети март – свещена дата за всички нас, защото на този ден преди 143 г., след 5-вековно османско робство, България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на един малък, но корав народ.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който отбелязваме края на една война. Тази война за нас – българите, е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство. Тя е едно ново начало за нашия народ!

На днешния ден, благодарение на хиляди знайни и незнайни герои, е поставено началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.

3-ти март е доказателството, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че 15 хиляди доброволци, загинали, сражавайки се в руско-турската освободителна война, са дали живота си в името на нещо свято – в името на България! Пътят на свободата, пътят до трети март започва от хайдушките пътеки, минава през нелегалните комитети на Левски, узрява в саможертвата, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, за да се стигне до днешната свещена дата.

Да сведем чела в знак на признателност пред хилядите жертви, които положиха своите кости по пътя към победата!

Нека бъдем достойни за славата, която ни завещаха нашите предци! Да бъдем смели! Да бъдем истински българи!

Честит Национален празник!
Да живее България!

Елза Величкова, кмет на община Бобов дол

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here