Работници на „Топлофикация“ София ще ремонтират Гейзера в Сапарева баня, чакат нови кранове от Италия

Кметът Калин Гелев край Гейзера. СН: архив.

Специалисти от „Топлофикация“ София ще ремонтират емблематичния гейзер в Сапарева баня.
Кметът на общината Калин Гелев съобщи, че само в софийското дружество имат специални костюми, с които да оборудват работниците, за да може те да издържат на температури в галериите под съоръжението, които гонят 80 градуса.
„Температурите са нетърпими. Вътре е невъзможно да се работи. Отправихме запитване и до други фирми, но те се отказаха.“, каза Гелев. В края на другата седмица се очакват и специално поръчаните от Италия кранове, които може да издържат на 103- градусовата минерална вода.


В момента Гейзера, който е разположен в градския парк край изградения амфитеатър, не може да бъде видян в целия му блясък от туристите. Той е ограден с мрежа, за да се ограничи достъпът до него. В момента мястото е строителен обект.
Още през 2019 г. Гелев съобщи, че тръбите са в лошо състояние, разядени от високата температура и агресивната минерална вода.
„Подземните галерии на тръбите, по които тече минералната вода, са почти като кожуси на тръбите и работата по трасето е буквално невъзможна. Няма хора, няма работници, които да искат да влязат в тези галерии. Правихме опити, работниците влизаха, но издържат по не повече от 5 мин. Машините също аварират.“, заяви кметът. При опитите да се ремонтират тръбите станало ясно, че спирателните кранове за разпределение на водата към хотелите не действат. Инсталацията е много стара и не е ремонтирана.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here