Петър Георгиев сподели, че първоначално идеята е била да се вдигне общежитие, където удобно да се настанят кадрите, които искат да превлекат в "Самел 90".

Инж. Петър Георгиев – изпълнителен директор „Самел 90”АД и „Самелион“ АД, получи приза „Инвестиция на зелено на годината“ от Българска агенция за инвестиции. Наградата е признание за сериозната инвестиция в новоизграждащата се перла край Самоков- комплексът „СамЕлион“. Строителството на място върви на пълни обороти, комплексът вече придобива реална форма и дава заявка да се превърне в истински рай за отдих и спорт.


Наградите на „Инвеститор на годината“ се организират за 15- а година поред от Българската агенция за инвестиции. Целта е да се отличат най-значимите проекти, реализирани през годината. Церемонията тази година се проведе онлайн. Десислава Трифонова – изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, обяви, че реализацията на проекта „СамЕлион” стартира през юни 2020.

Инвеститор е военният завод „Самел 90”АД, като до този момент са вложени над 5 млн.лв за реализацията на проекта и на място ще бъдат разкрити 250 работни места. Строителството започна от нулата. На място ще има четиризвезден хотел с 200 легла, тризвезден хотел със 160 легла, ресторант с 280 места, лоби бар, конферентен център, детски център, търговски обекти. Спортно-възстановителният център включва многофункционална зала с 2500 места, тренировъчна зала, спомагателни зали, басейн, СПА център, фитнес.


Успоредно с това сериозно напредва работата в жилищната зона, която включва 7 двуетажни, 9 триетажни еднофамилни къщи и 16 редови къщи. Проект „СамЕлион” на този етап изцяло се изпълнява от самоковски фирми.


„СамЕлион” е разположен в подножието на Рила, на 960 м надморска височина, в периферията на град Самоков и в непосредствена близост до река Искър, на 10 км от курорта Боровец. Основната идея на инвеститора е обединяване на зони и сгради с различни функции в единно цяло, без да се нарушава чувството за обитаване в паркова среда. В допълнение са съобразени и вписани всички природни дадености на терена. Дейностите, заложени в другодишния срок за приключване на строителството на жилищната зона, напредват спрямо предварително заложения план и срок. Вече могат да се видят три завършени на груб строеж къщи от Фаза 1 на жилищната зона – това са еднофамилни двуетажни и триетажни жилищни сгради. В първа фаза бяха включени общо седем обекта. Предстои стартирането на Фаза 2, която обхваща още седем жилищни сгради. Успоредно с това напредва строителството и на обектите от публичната зона на комплекса.


Наградата за самоковския проект обяви Стамен Янев, заместник-министър на икономиката. Призът получи инж. Петър Георгиев. Той благодари за отличието и сподели, че идеята се е породила от желанието да бъдат привлечени специалисти във фирма „Самел 90“, на които да бъдат осигурени нормални условия за живот. Така от едно общежитие идеята прерасва в проект със спортни зали, възстановителен център, хотели… и очаквана инвестиция от 70 млн лв.


„Целта е да привличаме туристи с отлични условия и досег до прекрасната ни природа. Но особено важна за реализацията на такива идеи е ролята на държавата в подкрепа на инвеститорите.“ – категоричен е инж. Георгиев. „Да си инвеститор означава не само да построиш фабрика, да купиш машини, да плащаш заплати и данъци. Да си инвеститор означава преди всичко пари и затова благодаря за доверието.“ ,заяви по време на церемонията вицепремиерът Томислав Дончев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here