Мальовица е любимото място  на българските планинари и място, от където са започнали своя път най-великите български алпинисти. Едва  ли е случаен фактът, че по склоновете на върха са се обучавали и обучават настина  най – изявените българи алпинисти. Наричат върховете от Мальовишкия дял на Рила магически гиганти, надвисвали над една от най – красивите ледникови долини у нас. Мальовица продължава да бъде като магнит и за още много известни и не толкова известни планинари и алпинисти и предлага смразяваща със своята красота и великолепие гледка

Елате на едно атрактивно спускане посветено на Националния празник на България  и вижте зимните одежди на Мальовица, преди настъпването на пролетта.

По случай Деня на Освобождението – 30 млади планинари – деца от туристическа група „Млад планинар“ в град Петрич ще се спуснат с национални знамена в 12,00 часа под формата на  буквата V.

V като като знакът за victory или победа, каквато България е извоювала преди 143 години с подписването на мирния договор в Сан Стефано.  Знакът  V  e стоял и като специална нашивка- шеврон   на униформите на войните освободители от Руската Императорска армия.

Малко по-късно в 19,30 същият ритуал с факли и знамена ще бъде изпълнен от ски учители и желаещи гости на пистите. Факлите, в ръцете на опитните скиори са само отражение на факлите, които  носят в сърцата си малките горди български планинарчета, които помнят и легендата за Мальо  войвода, българският хайдутин загинал под върха в битка с поробителите.

„Да помним историята си и да предаваме любовта си към най – красивата европейска страна е целта ни  като организатори на честването на Трети март на Мальовица. Да възпитаваме родолюбие,  да познаваме и почитаме  героите-българи, руси, украици, беларуси, фини, румънци , които са отвоювали с живота и кръвта си нашето освобождение, но и да гледаме напред към бъдещите поколения, които ще славят името на България.“ Казват от комплекс Мальовица.

Кратка заря ще ознаменува финала на националния празник на България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here