Методи Чимев, Костадин Костадинов, Йонко Гергов.

С абсолютния минимум след над 2- часов дебат бюжетът на община Дупница за 2021 г. в размер на 39 682 649 лв. беше приет от общинските съветници. Със 17 гласа „за“ от ГЕРБ, СДС, БДЦ, „Народен съюз“ финансовата рамка беше приета. 12 гласуваха с „против“. Контра бяха групата на БСП, Георги Василев Градевски, Пламен Соколов, Костадин Севдин, „Глас народен“ начело с Леонид Хаздай.

Двамата екс градоначалници Пламен Соколов и Първан Дангов гласуваха против бюджета.

Кметът Методи Чимев съобщи, че в сравнение от преди 10 години бюджетът за 2021 г. е със 189 % по- голям.

От „Глас народен“ бяха също против.

„Преди 5-6 години имахме 200 000 лв. за капиталови разходи. Стараем се да откликване и решаваме проблемите, повече са парите и за селата. В Самораново вече се направи ново кметство, ремонтира се стадионът. Провели сме процедури по избор на изпълнител за подмяна на водопровода в 6- е големи села. Печелим време, докато осигурим финансиране. Със собствен приход няма как да обезпечим ремонтите. Влязохме във водната асоциация, за да има евро пари. Това не се случи, защото една от съседните общини отказа да участва в окрупняването. За последните 5 години получихме около 10-15 млн. лв. целево държавна помощ за целта. Това нямаше да е факт, ако не бяхме влезли в асоциацията. Промяната започна от село Бистрица. За две села имаме уверение, че ще има пари, надявам се да се стартира тази година ремонтът.

Врегил Кацов и Лорета Николова от „Народен съюз“

Кърпенето на улиците е безцелно, като не се смени водопроводът. А финансирането за това се осигурява от общината, ВиК- Дупница изкарва само колкото да си покрият разходите.
За асансьор в болницата сме направили проект, което беше наш ангажимент. Болницата трябва да си го финансира, ако прецени, че е нужно.“, коментира кметът по повод поставените питания от съветниците. Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов обяви, че бюджетът е стабилен и балансиран.

Валентина Карагова и Ивайло Петров

„За разлика от предходните години имаме бюджет на политики и перспективи. Над 1 млн. лв. повече приходи повече имаме за миналата година. Преди събирахме около 7 млн. от данъци и такси, а през миналата 8 млн. лв. Два пъти повече улици ремонтирахме през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Това започва да се усеща от хората. Покриваме всички 6 критерия за стабилност на Министерство на финансите.“, обяви Костадинов Дългото му изказване ядоса Първан Дангов, който обяви, че иска да се гласува всеки от съветниците да има право на 10- минутно изказване. В отговор Костадинов заплаши да изключи микрофона на бившия кмет. На дълго се коментира намерението на общината да покрие коритото на реката Бистрица до Спортната зала, а мястото да се превърне в паркинг.

Александър Анин и Станислав Павлов.

„Най- голямата глупост ще е да покрием река Бистрица и да сложим каквото и да било там. Имаме 3 реки, които минават през града. Какво по- хубаво от това да имаме река в центъра на града? Асфалт, асфалт, инфраструктура, но къде са хората.“, опонира Дангов. Вергил Кацов обаче приветства решението за паркинга, защото, по думите му, така се решава проблемът с паркоместата в центъра. „Имаме предвид, че на място ще има и нов търговски обект и паркирането ще стане още по- трудно.“, каза той. За целта в бюджета са предвидени 78 000 лв.

Асен Илиев и Костадин Севдин.

„Имаме нужда от паркинг около спортната зала. Вчера имаше мач, автобусът от Добрич беше паркиран пред залата. В Златоград площадът е оформен на покрито речно корито. Във Валенсия коритото е изместено, защото създава проблем, старото е превърнато в пешеходна зона. Факт е, че проблемът с паркирането ни е голям.“, каза Чимев.

Георги Георгиев и Иван Раков.

Широко се дискутира темата с отпускането на помощи за децата с един или без родители. Предложението за отпускане на помощи от по 100 и 200 лв. не беше включено в бюджета. Кметът обясни, че причината за това е неяснотата около получаването на парите. Изчислено е, че за целта ще са нужни около 30 000 лв.
„Трябва да се изясни как ще се получават парите. Сумата не е отказана, но нямаме основание да я включим. Имаме вариант да се вземат или от заложен резерв или от установени непокрити разчети.“, каза Чимев. Председателят Костадин Костадинов обяви: „Има сираци, които живеят добре и деца, които не са сираци, но живеят много зле.“

Георги Градевски и Иван Танев.

Съветникът от БСП Асен Илиев от място се провикна „Колко са сираците?“ Костадинов му отправи забележка. Стана ясно, че са 140 по справка от социално подпомагане.
Дебатът продължи над 2 часа. На моменти дискусията прерастваше в неразбория и говорилня. Съветникът Ивайло Петров изскочи на микрофона за изказване, а заявка беше пуснал Първан Дангов. „саботаж, саботаж“, провикна се Костадинов. Тъй като заявките за изказвания и реплики не спираха да валят, се беше гласувано предложение за прекратяване на дебата и минаване в режим ва гласуване на докладната. Твърдо против бюджета бяха от БСП, Дангов съобщи, че групата иска повече пари за социална политика, образование, здравеопазване.

 

Зам.- кметът по финансите Олга Китанова и гл. счетоводител Мая Атаносова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here