Финансовият министър Кирил Ананиев и областният управител инж. Емил Костадинов присъстваха на водосвет в изцяло реновираната църква в Билинския манастир „Св. Архангел Михаил“ в община Брезник . Ритуалът беше отслужен от Негово Преосвещенство епископ Поликарп Белоградчишки.
Министър Ананиев не скри сантимента към родния си край. Той сподели, че възстановяването на духовния живот в страната се оформя като една важна политика на правителството.
„Само за нашия пернишки регион са заделени над 7 млн. лева за 22 манастири и църкви“, заяви Ананиев.
През последните 7 години за ремонт и ново строителство на храмове на Българската православна църква в страната Правителството е осигурило над 42 млн. лв.
В празничния ден беше дадено и символично начало на изглаждането на пътя, който води до святото място.
Той ще бъде направен от „Югозападното държавно предприятие – Благоевград“. Билинският манастир е една от най-старите обители в Западна България. Според исторически и археологически изследвания датира от 10 -11 век.
„Ремонтът, който виждаме днес е със средства по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020. Проектът е на стойност 560 000 лв. Църквата в светата обител е изцяло възстановена, подменена е покривната конструкция. Направена е специална фугировка и са изградени дренажи, за да не прониква влага“, сподели отец Никанор. Както при повечето храмове, ценното и в Билинския манастир са стенописите, които са възстановени. Те са изключително въздействащи. Повечето датират от 16 и 17 век и изобразяват светци и библейски сцени.
„С усилия на държавата в лицето на премиера Бойко Борисов само преди седмица с постановление на Министерски съвет бяха отпуснати 75 000 лв за строежа на църквата в пернишкия квартал Тева“, припомни областният управител.
В знак на благодарност инж. Костадинов връчи почетна грамота и плакет на Протойерей Константин Стойчев, който е председател на църковното настоятелство на Брезнишката църква „Св. Петка“. Под негово ръководство от 2011г. досега са извършени ремонти и са възстановени и реставрирани 14 духовни средища.
„Храмът е пазител на мира, на вярата, на доброто. И поради тази причина трябва да ценим и да се грижим за него. Християнските ценности са помагали за единството на нашия народ и за съхраняването на българската идентичност и култура многократно в миналото. Вярвам, че и днес те ни дават сили да проявяваме грижа и да работим за просперитета на България. Храмът е средище на духа, на радостта и любовта към Бога“, каза още Костадинов.Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here