Д-р Калоян Калоянов

Масово заразяване с трихинелоза, след консумация на дивечово месо, което не е било изследвано, са установили контролните институции в Благоевград. Двама душ иса настанени в Инфекциозна болница-София, 8, за сега, са на домашно лечение. Проверява се версията за незаконен лов в района на село Брежани.

Първите случаи на заразата са открити при проявени тежки симптоми на заболяването. От направените до момента проби 11 са положителни, като се очакват резултатите на още пет, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов.

„Ние, каквото е трябвало, сме предприели. Уведомени са личните лекари. Назначено е лечение. Има двама човека в болница в София, издирваме други хора“, поясни д-р Калоянов.

Всички заразени са консумирали месо от отстреляно диво прасе. Въпреки че изследването е задължително и на символичната цена от 1 лев, ловците не са го направили преди да се заразят и разболеят, заяви областният директор на БАБХ д-р Михаил Бащавелов, цитиран от БНР.

„След като са постъпили първите оплаквания от болните пациенти в РЗИ се обадиха и изпратиха хората с продукти, добити от тези диви прасета, които да изследваме и се оказа, че става въпрос за трихинела спиралис“, поясни той.

Термичната обработка на заразено с трихинелоза месо не е гаранция за здравето и живота на хората, категоричен е шефът на ОДБХ – Благоевград.

„При такива случаи единственото нещо, което се препоръчва, е това месо от това животно да бъде унищожено“, заключи той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here