Цветанка Вуковска

„Лъжа е, че китаецът от „Чуан Ци“ освобождава магазина си на третия етаж на ГУМ Дупница“, това сподели управителят на общинското дружество Цветанка Вуковска. Свързахме се с Вуковска, защото слухът за напускането на китаеца усилено обикаля магазина, а вече и из Дупница. „Чуан Ци“ заедно с другата китайска фирма на Чен Синси са най- големите наематели в ГУМ. Вуковска уточни, че обособените зони за китайските магазини на третия и втория етаж са с еднаква площ.

Магазинът отвори врати на 1 февруари след 2 месеца пауза.

„С Чуан Ци разговаряме по телефона, преди време се видяхме и очи в очи, той не ми е споменавал нищо за напускане. Имаме действащ договор, ако има такова намерение, то трябва да ми връчи предизвестие, каквото няма. Истина е, че напуска един от наемателите, продаващи килими в подлеза. Останалите около 5 заявления са подадени още при затварянето през ноември и вече съм съобщила за тях. Една от наемателките сподели, че, щом не може да се работи около Коледа и Нова година, няма смисъл да продължава.“, обяви Вуковска.

Лили Асенова е категорична, че не смята да се отказва от щанда си в ГУМ.

Припомняме, че ГУМ отвори врати на 1 февруари, след като затвори в края на ноември със заповед на министъра на здравеопазването заради скока в броя на заразените от ковид 19. Това беше второто затваряне, след като мярката беше приложена и през пролетта.


На заседание на Общинския съвет в края на януари беше взето решение търговците да бъдат освободени от плащането на наеми както през времето на локдауна, така и през първия месец след подновяването на работа. В момента търговията е подновена, търговците са зад щандовете си, а хората се върнаха да пазаруват. Кризата обаче отвори пробойни. На първия етаж има няколко освободени щанда, а сега се отваря място и в подлеза. Има обаче и наматели, които са категорични, че клиентите им ги търсят точно в ГУМ и не смятат да напускат.
„Тежко ни е, има наематели, които още не са си платили сметките за ноември, но не ги притискаме. Правим оптимизация на разходите, поддръжката на магазина е скъпа. Имахме затваряне, опрощаване на наеми, но разходите си вървят. Вече четвърти месец трябва да се справяме в тежки условия. Но ще издържим. Оптимисти сме, само дано не се случи ново затваряне.“, коментира Вуковска.
Припомняме, че на заседанието на ОбС Дупница в края на януари управителят на магазина беше повикана, за да даде отчет за състоянието на приходите на общинското дружество. От цифрите стана ясно, че ковид е стопил със 105 000 лв. приходите през 2020 г., а през декември и януари магазинът се издържал благодарение на скътаната печалба от 60 000 лв. Цифрите сочат, че за 2019 г. приходите са 440 000 лв., а през 2020 г. 335 000 лв. Печалбата за 2019 г. е 160 000 лв., от които общината получила под формата на дивидент 130 000 лв. Очакваните приходи за февруари са с 2300 лв. надолу. Месечният доход от наеми е около 28 000 лв. без ДДС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here