Министър Петя Аврамова беше в Мламолово в началото на месеца. Вляво е кметът Елза Величкова.

Свлачище застрашава да откъсне живеещите на ул. „Дружба“ от кв. „Миньор“ в Бобов дол. През последните дни на улицата е тръгнало свличане на земни маси, застрашен е и водопроводът, който захранва квартала с вода.
„На място има слягане на пътя и напукване на пътната настилка. Напукана е и оградата на детска градина „Дружба“. Застрашена е канализацията на жилищните сгради, които се намират в района, известен с името „Еверест.“, съобщи главният инж. на община Бобов дол Валерий Георгиев.
Той уточни, че районът е свлачищен, преди време е имало свличане, което е заплашвало стената на затвора, но проблемът е решен. Сега обаче земната маса е започнала да се свлича на ново място, този път при жилищните сгради. От община Бобов дол са пуснали писмо по спешност до Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Очаква се посещението на специалистите от „Геозащита“, след товаще се направи инвестиционен проект, по който ще се работи по укрепването.
„Веднага ги информирахме за проблема. Отговориха ни, че ще изпратят специалисти от „Геозащита“, за да огледат и регистрират свлачището. Най- големият проблем е да не се засегне довеждащият водопровод, който захранва с вода града и 3-4 от селата. Преди около 5-6 години имахме проект за изместването му, който обаче не беше одобрен. Стойността беше около 300 000 лв.“, добави Георгиев. В Бобов дол се опитват да действат максимално бързо и разчитат на подкрепата на държавата, за да се избегне всяка опасност бедствието да придобие по- големи мащаби, каквото се случва в село Мламолово. В селото от около 15 години действа свлачище, което е придобило огромни размери и вече е съборило 2 къщи. За щастие, е направено необходимото, за да не бъде засегнат довеждащият водопровод, който захранва с вода града и 3-4 села.
„Преди няколко години бяха отпуснати 1 200 000 лв., чрез които укрепихме водопровода. Бяха направени стени, благодарение на тях няма опасност за съоръжението. Проблемът със свлачището в Мламолово обаче е огромен. За 10-15 години то се разрасна от 5 дка на 150. Когато свличането тръгна, бяха нужни около 100 000 лв., за се укрепи, които обаче не бяха отпуснати. В момента положението е изпуснато, колосална е сумата, която ще е нужна, за да укрепи.“споделя Георгиев.
Припомняме, че в началото на месеца на място в селото беше министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. По проект в Мламолово в момента се монтира мобилна измервателна станция, която да обследва свлачищните процеси. Очаква се тя да влезе в действие в средата на годината.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here