Около 60 човека миналата година получиха на улицата заповеди за прекратяване на трудовите си договори. Само Узунов беше уволнен дисциплинарно.

Спорът около собствеността на асансьорния завод „Изамет 05“ се решава извън съда в Дупница. Това съобщи председателят на Районен съд Дупница съдия Иван Димитров по повод питане на „4Власт“. Съдия Димитров уточни, че казусът най- вероятно е в спецсъда. Всички документи около извършените в последните 2 години на място обиски, изземвания и т.н. не са издавани от местния съд.

Съдия Иван Димитров

„Казусът не е от компетенцията на Районния съд, при нас са само две дела по трудови спорове. Оспорват се заповеди за уволнение.“, коментира Димитров.
Припомняме, че в края на юли 2020 г, след 3 месеца блокада на завода бяха освободени около 60 работници. Така хората можеше да се запишат в Бюрото по труда, за да може да получат обезщетение. Собственикът Илия Златанов тогава даде заявка да върне всички, щом реши проблема.

Илия Златанов

Той обаче се беше разпоредил директорът Стефан Узунов да бъде уволнен дисциплинарно, тъй като, по думите на бизнесмена, е изпълнявал нарежданията на хората, които тогава държаха завода под ключ. За това заповедите на хората бяха раздадени на улицата.Гардовете на входа на предприятието не допускаха адвоката на Златанов и служителите. На място бяха адвокатът на Златанов Грета Ганев, работниците на дружеството, главният счетоводител Камелия Чорбаджийска и представителите на НАП и Инспекцията по труда.


Както е известно, от фирма „К Корекъшън“ през 2019 г.предявиха претенции към собствеността на дружеството и отказаха достъп на Илия Златанов. След месеци разправии той успя влезе отново в предприятието. Сагата обаче се повтори и през миналата година, а Златанов избяга зад граница, като съобщи, че са отправени заплахи за живота му. През есента той отново успя да разбие блокадата в предприятието. Фирма „К Корекшън“ е записана на името на 24- годишния Кристиян Христов. Адвокатът на Златанов съобщи, че са правени стъпки по прехвърляне на дружествата „Изамет“. Процедурата обаче била спряна заради открити несъответствия.

Адвокат Грета Ганева.

„От името на 24- годишния Кристиян в Търговския регистър са представени заявления, че трябва да бъде променен собственикът на дружествата „Изамет“, че трябва да бъде сменен управителят, трябва да бъде променен адресът на седалището на фирмата. Според тези заявления всички дружества „Изамет“ отиват във фирма с капитал от около 3000 лв., което на фона на годишния отчет на тези дружества като оборот и печалбата, е нелогично.“, коментира Грета Ганева при раздаването на заповедите на работниците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here