„Хайка на НАП спипа едва10 коли с талони за платено паркирани на общински паркинг в Боровец, на който бяха спрени около 120 автомобила.“ Това съобщи за „4Власт“ самоковец, работещ в Боровец. Той информира, че на служителя, обслужващ паркинга, е бил съставен акт. Проверяващите са били на масови проверки в курорта.
С въпросите какви проверки са правени, какви санкции са наложени и какви нередности са установени на място се обърнахме към НАП. Акцията обаче се оказа обвита в пълна мъгла, в каквато е завита и информацията за приходите в общинската хазна от паркингите.
От пресцентъра на НАП ни информираха, че проверката е извършена от отдел „Фискален контрол“. С вързахме се с отдела, от където върнаха топката в полето на НАП, като уточниха, че информацията трябва да дойде от пресцентъра. Оказа се, че и полицията не е наясно с акцията на служителите от финансовото звено и униформени не са участвали в проверките. Стана ясно, че подобно на полицаите, служитиле на НАП през зимата се командироват в Боровец. Те живеели в почивната станция на НАП и ежедневно извършвали проверки. Големият въпрос е възможно ли те да не дават отчет за работата, която вършат на терен?

Владимир Георгиев

В началото на месеца кметът на община Самоков Владимир Георгиев съобщи на сесия, че приходите от синята зона за миналата година са близо 200 000 лв. Според дадения отчет от пратеното паркиране в Боровец от 19 декември в общинската хазна са влезли 9 280 лв., иначе в курорта за сезона до март са отчетени приходи от 88 738 лв. В Самоков шофьорите са броили 103 769 лв., за да паркират на обозначените за целта места.

Според запознати обаче общинските паркоместа в Боровец са поне 1000 лв., а обявените приходи от 88 000 лв. са абсурдно малко.
В Боровец пък туристи и местни се жалят постоянно, че ги таксуват както дойде, някои шофьори се оплакват, че са били сюрпризирани с такси от 5-10 лв. за час. От общината твърдят, че това става на частните паркинги, а не на общинските.
„Паркинг за цял ден е 12 лв., няма тарифа за половин ден. За час е 1,50 лв. Освен това хората избягват да ползват автоматите за плащане за паркинг, защото машините не връщат ресто. Ако нямаш точната сума, изгаряш.“, коментират хората.
От общината обявиха, че общият броя на общинските паркоместа в Боровец е 582, от тях 148 са служебни. Частните паркинги пък разполагали със 772 места. Служителите, обслужващи синята зона в Самоков, са 5-има, в Боровец варират от между 7 и 8.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here