"Тройната коалиция" се представлява в Дупница от Любка Велонова- ПП Атака, Срасимир Велиновски- ВМРО и непозната дама- НФСБ, най- вероятно те ще останат без член в Механото.

Още на първата крачка се препънаха политическите консултациите за разпределяне на местата в секционните избирателни комисии в Дупница. Лидерът на БСП Александър Анин избухна заради разпределението на местата още в първата секция- Механото, която е ключова.

Драгостина Мутавчиева- общински администратор, Александър Анин от БСП се напуси още на първата секция.Анин обяви, че иска БСП да имат двама членове, а не едни плюс секретар, който се полага по закон. „Отстъпвам член в секция №19 в ОУ „Неофит Рилски“ или където пожелаят другите партии, но в Механото трябва да имаме двама. Там са над 500 избиратели. От 7 членове БСП имат само 1. На предишните избори СИК се е състояла от 9 души, което означава, че и двете редуцирани места са за представители на БСП. „, тропна по масата Анин. Оказа се, че ГЕРБ имат председателското място и двама членове в школото. Възелът завързаха триото Атака- ВМРО и НФСБ, те имали право на едно място, което заради разпадането на коалицията им се отнема. Любка Велинова от „Атака“ и Красимир Велиновски от ВМРО обаче си държаха на своето и отсякоха, че не си дават мястото.

Представителят на „Воля“ инж. Георги Георгиев поиска спорът да бъде потушен и да се реши утре на нова заседание. „Който не е съгласен, да подпише протокола с особено мнение и го пращаме в РИК Кюстендил. Там на база броя на депутатите по формулата проблемът ще бъде решен.“, каза главният секретар на общината Невена Манова. Анин склони да се проведе второ заседание утре, но Любка Велинова остана непреклонна. „Няма смисъл, няма да се съгласим да ти отстъпим мястото в тази секция. Само си губим времето.“ Битката е особено жестока и изглежда, че представителите на политическите сили ще се карат за всяка секция, а те общо са 73. Споровете пращат решаването на въпроса с разпределението на членовете директно в РИК Кюстендил. Така ключът се оказва в ръцете на ГЕРБ, които имат най- много представилите в РИК.

Кметът инж. Методи Чимев, Невена Манова и Драгостина Мутавчиева

„Винаги разправиите стават, защото партиите искат повече членове в градските секции, не им пука в селата.“, каза гл. секретар на общината Манова. Кметът се появи на заседанието в първите 10 минути, представи документите. Той уточни, че разпределението е проформа и предостави списъците от по- миналата година.

Емил Венев- ДПС, Иво ников- ПП Демократична България, Георги Георгиев- ПП Воля

На срещата ДПС развя бялото знаме още преди да е стартирала кампаният. Областният лидер партията Емил Велев, пристигна от Кюстендил и обяви, че не може да намери хора за изборите. Той остана само 15 минути, колкото да си размени телефона с представителя на „Воля“ инж. Георги Георгиев и да му прехвърли три секции. Стана ясно, че за председателско място в СИК възнаграждението е 230 лв., 180 лв. е за секретар на СИК и 140 лв. на член на комисията. Машини за гласуване ще има в секции, където са регистрирани над 300 избиратели. Членът на СИК, който я обслужва, ще получи за това 34 лв.

Членовете на секционни комисии в общината са общо 623. ГЕРБ имат общо 222 места, от които 75 ръководни, а БСП – общо 163 места и също 75 ръководни. Останалите членове на СИК се разпределят между ДПС, „Демократична България“, „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ и „Воля“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here