Съдия Иван Димитров

10 глоби на обща стойност 81 000 лв. обжалва в съда в Дупница фирма „Феникс Дупница“ на бизнесмена Кольо Илиев. Това съобщи на пресконференция днес председателят на Районен съд Дупница съдия Иван Димитров в отговор на въпрос на „4Власт“. Наказателните постановления са съставени във връзка с пожара в основите на АМ „Струма“ през лятото на 2019 г.

Кадри от горящите камари с отпадъци под магистралата.

Съдия Димитров уточни, че обект на оспорване са санкции, наложени от АПИ и РИОСВ по Закона за пътищата и Закона за управление на отпадъците. 2 от решенията по производствата на местните съдии са потвърдени при обжалването от по- горната инстанция, 4 от тях са отменени.

Кметът на Дупница Методи Чимев, вдясно, разговаря със собственика на „Феникс Дупница“ Кольо Илиев на мястото на пожара, който горя през август 2019 г.

Припомняме, че под моста на магистралата пламнаха струпани отпадъци. Оказа се, че те са изиспвани на терени общинска и държавна собственост извън имота, на който фирма „Феникс Дупница“ осъществява дейността си.

Огромен пожар горя под моста на магистралата, което наложи спешен ремонт на съоръжението.

От община Дупница извадиха кореспонденция и писма до РИСОВ, в които уведомяват екоинспекцията, че има нерегламентирано замърсяване на общински терен с отпадъци от фирма „Феникс“. Кольо Илиев обаче отрича горелите отпадъци да са негови.

След инцидента се наложи колоните на моста да се укрепват.

Пожарът причини щети за близо 2 млн. лв. по моста на магистралата, на място се наложи спешен ремонт. Последваха санкции от АПИ, РИОСВ и полиция извършиха проверки. На място дойдоха главният прокурор и министърът на околната среда и водите. В края на 2019 г. РИОСВ не можеше да открие Кольо Илиев, за да му връчи актовете след проверките и той беше обявен за издирване, в последствие сам отиде в полицията.

Министър Емил Димитров беше на място във фирмата през февруари тази година.

Както сме писали, доста от глобите на фирмата пада в съда заради установени нередности. Последно едно от делата беше върнато на съда в Дупница, тъй като се оказа, че актът, по който е написано наказателното постановление, е бил връчен на дъщерята на Илиев. Указано беше да се провери дали тя е служител на фирмата и дали е била упълномощена да получи документа.

Полиция беше завардила базата на фирмата. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here