Пред паметника на Апостола на свободата в центъра на град Ихтиман, в знак на преклонение и почит пред живота и делото на Васил Иванов Кунчев – Левски, бяха поднесени венци и цветя. Начало на тържественото отбелязване на деня, даде духовият оркестър „Петър Пешев“.
Цветя и венци поднесоха кметът на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев и зам.-кмет инж. Тони Кацаров, председателят на ОбС г-н Николай Начев, общински учреждения, Съюза на „Офицерите и сержантите от запаса“, политическа партия, „ГЕРБ“, учебни и детски заведения.
148-та годишнина от гибелта на Левски почетоха с минута мълчание и жители на града и общината, общински служители и съветници, учители и ученици, пенсионерски клубове.
„Уважаеми съграждани!
През далечната 1873 година в един мразовит февруарски ден в покрайнините на тогавашна София, Апостола на българската свобода и гений на националната ни революция – Васил Левски, прие своето последно причастие с думите: „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“, след което бе обесен от своите палачи.
148 години ни делят от този черен ден, в който Дякона увисва на бесилото. Ден, в който цяла България прекланя глава пред историческата саможертва на най-великият си син. Неговите завети, неговите думи се пазят в съзнанието и сърцето на всеки българин. От деца ние растем с неговият портрет, с разказите за неговата смелост и дело, за неговото родолюбие и пламенната му любов към свободата и отечеството. В дни като днешния, когато четем и препрочитаме написаното от него в малкото му тефтерче, никога не трябва да забравяме един от заветите му – „Дела трябват, а не думи!“. И тук трябва да открием магията на неговото обаяние, способността му да разбира еднакво добре и богатия и бедния, търговеца и селянина, учения и неграмотния. За да превърне роба в борец за народна правда, за независима, целокупна и силна България.
Уважаеми съграждани, ако се научим да гледаме настоящето си през очите на Апостола, мечтите ни за един справедлив и хуманен свят, ще станат напълно достижими, защото всичко зависи от нас и е в нашите собствени ръце.“, каза в речта си г-н Илиев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here