Стените на Младежкия дом са осеяни с графити, а терасите са подслон за буйни вечеринки.

Вместо радост от задаващия се ремонт на Младежкия дом в Дупница, живеещите в съседство дупничани стискат палци след обновяването лентяите, които гуляят в района, да спрат да използват мястото за тоалетна.

Уличните творци не са пожалили и пространството пред входа на музея.

„Дано не се опикаят новите стени от трениращите на фитнес уредите, защото „големите“ спортисти ги мързи да отидат до тоалетните в края на градината и без срам, че ги виждат, се изхождат по стените на Младежкия дом. Дали ще ги интересува, че в бъдеще там ще се съхранява част от историята на региона ни, за да опазят мястото чисто?!“, написа наш читател.
От години дупничани сигнализират, че мястото се използва за гуляи и, за съжаление, за тоалетна.


Преди време друг наш читател се оплака, че група от 4-5 момчета вилняла до 2 часа след полунощ пред вратата на Историческия музей. „Не зная дали полицията не работи както трябва, дали в Дупница има много безотговорни хора към правилата в обществото и тези хора не са само от малцинството? През изминала нощ група от 4-5 момчета дойдоха в 23 часа в Младежкия дом около входа на Историческия музей. Най-малко до 2 часа през нощта викаха, гонеха се. Дойдоха с кола, като караха в насрещното движение в участъка на улица „Кокиче“, където движението е еднопосочно. На сутринта под терасата на Младежкия дом имаше разхвърляни 3 бутилки от по 2 литра бира и други боклуци. Най-вероятно тези момчета, след като са изпили поне 6 литра бира, са се качили в колата. Вече не виждаме смисъл да звъним на полицията. Ако се направи забележка на едни, идва нова пратка от млади хора, които не се съобразяват с нищо и правят каквото си поискат.“, съобщиха хората.


А иначе, както писахме, общината планира преустройство на Младежкия дом за 1 914 882,85 лв. 9 фирми са подали оферти за обявената поръчка. След ремонта сградата трябва да бъде преустроена в градски исторически музей. Работата по сградата включва затваряне на откритите проходи и тераси. Част от оформеното пространство ще се превърне в лапидариум /място, където са подредени камъни с археологическо значение б.а./, в центъра му са предвидени малка група от водна площ и разполагане на зеленина. В затворените проходи и тераси ще се оформи още ново фоайе, ниша за щанд, коридор. Съществуващите зали ще се разделят на няколко помещения. На място ще се изложат експонатите от археологическите разкопки в местността Кулата, както и такива, представящи развитието на града през различните епохи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here