Хората искат кметът Владимир Георгиев да коригира заповедта си.

Пред около 20 души общинарите в Самоков представиха бюджета за 2021 г., който е в размер на 53 587 754 лв. В разходната част са вписани 3 297 691 лв. за издръжката на общинска администрация, 487 320 лв. са разходите на Общински съвет. От списъка с разходите обаче не стана ясно какви средства са заложени за представителни цели на кмета. Миналата година сума беше в размер на 14 000 лв. и още 5000 за международна дейност. Няма информация и колко са представителните разходи на председателя на ОбС Мая Христева. Миналата година сумата беше 7 000 лв. 1 521 046 лв. са разпределени за управление дейности по отпадъци към новото депо.

Нова електронна система

Своето неудовлетворение от дебата около основната финансова рамка на общината изрази кметът на село Драгушиново Георги Хаджийски.
„Нямаше ги колоритните самоковци, които със своите ярки опозиционни изказвания внасяха години наред емоции и душа в тълкуването на бюджетните цифри. Нямаше го Брат Киро, който да подсети за бедните, унижените и онеправданите. Нямаше го Митко Слатката, който да напомни за дълга на всички нас към културата. Нямаше го Бойчо Стамболийски, който да изтъкне недостатъците на публично-частните финансови партньорства, дори и Васил Зашкев го нямаше, който да подсети, че все пак бюджетът, та бил той и само общински, трябва да има своя философия.
Опитите на присъстващите представители на самоковското гражданство в лицето на Славчо Георгиев и Георги Николов да оживят обсъждането на числата бяха твърде вяли, скучни, бегли имитации на острия ярък език на отсъстващите, някак си лишени от логика, повърхностни, не запомнящи се, подвластни на мигновена забрава веднага след изричането…
В един момент отклонението от темата стана толкова явно, че аз – като типичен даскал, не се стърпях и взех думата за да върна дискусията в руслото на обсъждането на бюджета, като попитах нещо, за което изобщо не бе споменато – за приходната част на общинския бюджет и по-точно за влиянието на пандемията върху формирането на онази част от него, която е във вид на местни данъци и такси и за начините, по които биха могли да бъдат компенсирани както приходните дефицити, така и най-вече гражданите и фирмите, които ги плащаме.
И стана малко по-интересно, но само толкова.
Измежду общинските съветници, които трябва да бъдат стожерът на законността на територията на Община Самоков или поне да имат интерес от изслушване мненията на гражданите при обществените обсъждания, бяха не повече от 4 души. Обяснимо – COVID-19 е страшно нещо – или поне удобно оправдание – дори и за закритите заседания.“, коментира темата Хаджийски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here