Самоковци питат: Плаща ли общината на роми да ловят бездомни кучета, какво се случва с животните?

„Вярно ли е, че община Самоков е наела двама роми да ловят бездомните кучета – уж за кастрация, но не знаем какво се случва после с животните?“, питат се самоковци. Според информацията се плащало на заловено куче, а животните се ловили с телена примка.

Владимир Георгиев

Проблемът с безстопанствените кучета в общината е доста сериозен, все още не може да се стигне до обособяването на приют. В края на миналата година пък затворени в клетки животни, оставени на депото, скандализираха самоковци. От общината съобщиха, че на депото кучетата са изчаквали ред за обработка във ветеринарната клиника.


Според разпоредбите транспортирането до клиника или приют на заловените кучета трябва да се извършва само със специално оборудвани и обозначени превозни средства с добра вентилация. Ловците пък следва да са преминали курс за обучение за защита и хуманно отношение към животните. Самите акции се ръководят от ветеринарен лекар.
На последната сесия на Общинския съвет кметът Владимир Георгиев отчете, че миналата година са били похарчени 15 165 лв. за справяне с проблема. Обработени са били 60 животни, няма обаче информация колко точно бездомни животни бродят по улиците. За пореден път беше съобщено, че се правят опити да се обособи приют в село Продановци. Проблемът е, че са чака имотът да бъде прехвърлен на общината от Министерски съвет. Всяка година в проектобюджета се залагат по 40 бона за приюта. От общината заявиха, че никой не желае да се захване с работата по залавяне на кучетата, а екипи се отказвали, след като общината заплащала за обучението им.
Наскоро се появи шокиращата информация, че има за трупове на кучета край шосето за Ихтиман.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here