Кметът Елза Величкова разговаря с министър Аврамова.

Контролно- измервателна система ще следи огромното свлачище в бобовдолското село Мламолово, затрупало 2 къщи и погълнало борова горичка. Бедствието заплашва да прекъсне и захранващ водопровод, при което без вода ще останат Бобов дол и селата Мламолово, Бабино и Бабинска река. Изненадващо, днес на място дойде лично министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя разговаря с кмета на общината Елза Величкова и гл. инженер на общината Валерий Георгиев. Величкова многократно е подава сигнали за бедствието, тя настоява за пълно укрепване и решаване на проблема, заплашващ домовете на хората.
При инспекцията си Аврамова съобщи, че свлачището е един от 26-те обекта, на които МРРБ ще изгради контролно – измервателни системи за мониторингови измервания. Целта е да се съберат данни за процесите около свличащите се земни маси и на тази базата да се изготвят анализи за състоянието, динамиката, механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси. Въз основа на тях могат да се правят и прогнози за развитието на свлачищните процеси.


Свлачището в Мламолово действа от около 15 години. Две къщи вече са били затрупани преди време, свличането е съвсем близо до дома на общинския съветник Красимир Чаврагански. На мястото преди години беше рудник „Мламолово“, който вече не съществува. След закриването процесите се активизираха. Местните коментират, че вече е погълната боровата гора, която е растяла там. Под заплаха са 2 водопровода, които минават от там. Единият е промишлен и след затварянето на рудника вече не действа, но другият е именно питейният.
Припомняме, по времето на кмета на Бобов дол Кирил Станчев правителствената Комисия по бедствия и аварии отпусна на миньорската община близо 1 млн. лв. за укрепване на свлачището и подмяна на водопровода. С изпълнението беше ангажирана кюстендилската фирма „Булпланинвест” ООД, която спечели поръчката.
„Къде е този 1 млн.? Какво е свършено, след като проблемът стои и до днес?“, гневят се жителите на селото.

Аврамова обяви днес, че общо 26 нови контролно-измервателни системи ще бъдат разположени в определените свлачища с обща площ 6900 дка в 20 населени места, на територията на 16 общини: Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол. С тях ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители.
Тя уточни, че след среща между ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ с представители на академичните среди от Геологическия институт при БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, е взето решение да се направи актуализация на методиката за оценка на риска от срутища по протежението на републиканската пътна мрежа. Председателят на АПИ е разпоредил на областните пътни управления и на фирмите за текущи ремонти и поддръжка да правят обходи и да наблюдават скалните масиви. Екипите ще разполагат с карти, които ще попълват, а на учените ще се разчита да анализират данните от тях и по специално разработена цветна скала да оценяват риска. След анализ на данните, учените ще дават сигнал за предприемане на превантивни мерки.

Драгомира Йорданова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here