Дончо, ДПС, Албина Анева и ГЕРБ блокираха заем за 5 000 000 лв., д-р Вл. Пандев: Вие съсипахте града!

Д-р Владимир Пандев /отдясно/

 

Общинските съветници в Благоевград отхвърлиха предложението на кмета Румент Томов да бъде изтеглен заем от 5 милиона лева за спешна реконструкция на 11 улици с компрометирана водопроводна и канализационна мрежа.

Председателят на общинския съвет Андон Тодоров отнесе унищожителна критика от д-р Владимир Пандев, Калоян Ханджийски и други.

„В навечерието на изборите вие  блокират работата на наместния законодателен орган. Вие съсипахте града, община Благоевград е в трагично състояние благодарение на вашето управление! Няма работа, младите избягаха да търсят препитание в чужбина, а тези които останаха тук, няма къде да работят.“ – каза Пандев.

„Осем улици се нуждаят от спешен ремонт и подмяна на водопроводната и канализационна мрежа,почти всяка седмица има аварии, с наводнени мазета и приземни етажи.Тъй като общината и цялата област Благоевград е изключена от възможността за европейско финансиране, кметът Румен Томов иска разрешение от общинския съвет за теглене на заем от 5 милиона лева. с минимална лихва. Андон Тодоро дори не дава думата на кмета., а ето, че дава думата на шеф на ВиК Росица Димитрова. Това не е нормално.“. – каза Калоян Ханджийски.

 Управителя на държавното ВиК дружество Росица Димитрова обяви, че една от улиците, включени в проекта, вече е реконструирана, като операторът има възможност да финансира още две.

„Има възможност за финансова помощ от МРРБ, но кметската администрацияне не е внасяла такова искане.“- каза инж. Росица Димитрова.

„Това е политически ход в предверието на парламентарните избори и амбиции за кметското място. 8-те улици не са заложени в инвестиционната програма на ВиК- Благоевград.“, заявисъветникът Калоян Ханджийски, областен лидер на „Демократична България“:

 С 22 гласа “за“ 11 „против“ и 2 „въздършал се“ общинските съветници премахнаха от дневния ред точката, свързана с искането на Румен Томов да изтегли близо 5 млн. лв. заем от фонд ФЛАГ.
Председателят на ОбС – Благоевград Андон Тодоров отказа да даде думата на Томов, поради което той демонстратимно напусна залата и така не можа да чуе важните решения, заложени в дневния ред.

Общинският съветник Владимир Пандев от групата на БСП контрихаха, че това са само устни ангажименти, които нямат стойност.

Общинският съветник от ГЕРБ Кирил Илиев обясни, че дълг се дава на стабилно управление, а сега няма такова. „Предстои дело във ВАС, свързано с това дали ще се прекратят пълномощията на кмета или не.“

С 20 гласа “за“, 8 „против“ и 8 “въздържал се“ съветниците в Благоевград приеха предложение на групата на ДПС да се опрости частично таксата за битови отпадъци на фирмите, които в следствие на извънредното положение след 13 март 2020г. прекратиха стопанската си дейност до края на годината.

Предложението на тримата съветници от ДПС Мехмед Вакльов Ивайло Червилов и Исмет Узунов е свързано с заведенията за хранене, увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, хотели, спортни зали, молове и други подобно изброени в заповедта на здравния министър от 13 март.

„Община Благоевград се управялява от Дончо с 4-та му неизвестни съветници от партия на Зелените, ДПС и АБВ, Албина Анева и ГЕРБ. но това управлевление е на инат, лишено от всякакава тъпимост и уважение към кметската институция, наложе се Румен Томов да напусне залата.

Местните парламентаристи в Благоевград не приеха предложението на кметът Румен Томов за увеличение на цените на таксите и услугите в Община Благоевград.

От групата на ГЕРБ предложиха точките да бъдат върнати за разглеждане в комисии.

„Не е удачно да повишаваме таксите по време на пандемия, а това може да стане в по-късен период, когато хората са си стъпили на краката като премине пандемията“, изтъкна съветникът Кирил Илиев.

Томов иска повишение 50% и 100% на голяма част от таксите за административни услуги, вдигане на цената на обикновена, бърза и експресна такса за техническте услуги по Закона за местните данъци и такси съответно от 7 лв., 25 лв., 35 лв. на 15 лв., 35 лв., 50 лв. Повишението засяга и всички услуги, извършвани в строителното направление, да се таксуват с 50% или 100% по-скъпо от сега.

Промяна е заложена и в таксата за регистрация на некастрирано куче, като вместо 10 лв. на година тя става 130 лв. на година.

Снимки: Драгомира Йорданова
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here