Кметът на Драгушиново събра 6000 лв. за фургон за бездомния Стоян Колев, цяла бригада помогна за поставянето: Той е детето на селото!

Мъжът е с тежка диагноза и съдба, но среща подкрепата на хората в селото.

Кметът на самоковското с. Драгушиново Георги Хаджийски събра 6000 лв. за фургон, където да се настани бездомният Стоян Колев. Мъжът е инвалид по болест със 100 % увреждане с чужда помощ и диагнозата олигофрения. Преди години домът му пламнал и изгорял. Колев живеел след това в кошара, но печка запалила и нея и той останал бездомен. Мечтаел от години за фургон, в който да се настани. “Той е дете на селото” – казва за него кметът на селото Георги Хаджийски.

Хаджийски

Всички в селото се грижат за него, никой не се е оплаквал от мъжа. Съдбата на Стоян е нерадостна. Не само заради диагнозата – олигофрения. Баща му бил на легло след инсулт, но починал преди време. Злите езици разправят, че къщата на семейството изгоряла от цигара на баща му. Така Стоян аживял в кошарата, но козите скочили върху печката и леглото му изгоряло. След това кметът на селото Георги Хаджийски събрал сумата от 6000 лв. и купили фургона, в който живее до днес. Помогнали са доста хора с доброволен труд като Ангел Китанов, които с багер оформил площадката, където е бил монтиран фургонът. Владимир Жишкин от Самоков с кран пренесъл и монтирал фургона на мястото. Галя Големинова пък осигурила леглото, дюшеците и одеяла на Стоян. Людмила Лобутова пратил мотокар, за да се свали фургона от превозващия го камион, който също бил на фирма „Лобутов“. От общинското строително предприятие в общината направили свързването на електрическата инсталация на фургона към захранващата мрежа. Цялата организация обаче е благодарение на кмета на селото Георги Хаджийски..
Кмета Хаджийски днес е зарадвал Стоян, като му е закупил маслен електрически радиатор. Фургонът се намира в имота на Стоян, но не е напълно оборудван. Отоплява се на ток поради липса на печка и дърва, вода обаче няма. Стоян има нужда от баня и тоалетна и моли добри хора да му помогнат. Всеки ден той стои пред кметството и чака кмета Хаджийски, който за него е като месия.


“Всички досегашни кметове са се грижили за него. А аз водя даже книга, в която записвам колко пари съм му дал. Всеки ден – по пет лева, плюс пари за дрехи и обувки” – разказва кметът на селото Хаджийски. “Защо не си с новите обувки Стоянчо?” – пита го и сочи към скъсаните, стари обувки, с които е обут. Преди дни Хаджийски му купил нови обувки за 40 лева..
Стоян е на около 50 години. Получава социална пенсия около 350 лева и съответните добавки за социална интеграция. “Досега не сме имали проблеми с него” – казват ни още в селото. “Знаете по принцип позицията ми за социалните домове, тя е положителна” – припомня ни още кметът на селото. По негово време, когато беше шеф на Дирекция “Социално подпомагане” в Община Самоков, по негов проект бе открит Дома за стари хора в село Ковачевци. “Но както ви казах, в конкретния случай, не зная как би се отразило настаняването на Стоянчо в психиатрия” – споделя още Хаджийски.
”Никога не са го подминавали организациите на благотворителни акции от Самоков и Драгушиново. От „Бъди човек”, винаги са му предоставяли пакети с хранителни продукти, местните хора от Драгушиново му предоставят дрехи и храна”, споделя хаджийски. Стоян имал и отворена сметка в местен магазин, където му дават хранителни продукти в почивните дни, когато не ползва услугите на Домашен социален патронаж. „Тази сметка се покрива от неговата пенсия и социалните добавки”, уточнява Георги Хаджийски.
Хората от село Драгушиново смятат, че би било добре социалните услуги да са по-разгърнати. “Освен доставяне на храна, можеше да се назначи и личен асистент на Стоян” – коментират в селото и молят добри хора да му помагат с топла храна, оборудване на фургона, изграждане на санитарен възел и вода.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here