Сл. Георгиев

Плаща ли държавата пари на социални асистенти, дакато поверените на грижата им лица се лекуват от коронавирус? Това е основният въпрос, които изниква от сигнал, подаден от самоковеца Славчо Георгиев до социалния министър Деница Сачева. Георгиев иска спешна проверка на „Социално подпомагане и здравеопазване” Самоков. Той твърди, че социален асистент получава възнаграждението си, макар подопечният му е бил 15 дни в столична болница заради ковид, а в момента да е на рехабилитация в санаториума в Сапарева баня. Георгиев съобщава още, че въпроснитя асистентът преди дни се върнал от екскурзия в Турция.
Ето сигнала на самоковеца, който той ни предостави: „Налице е едно истинско безхаберие, демонстрирано от чиновниците, работещи в общинската служба „Социално подпомагане и здравеопазване” -гр. Самоков. Оказва се, че един човек, които е одобрен за социален асистент, не изпълнява предписаните му задължения. Б. Б. получава своето месечно възнаграждение, но не обгрижва пълноценно болния Л. С., който има решение на ТЕЛК и е признат за инвалид с нетрудоспособност от 100% и с право да ползва чужда помощ. Той е дал положителен резултат за коронавирус, бил е хоспитализиран в столична болница в продължение на около 15 дни, след което е бил насочен да продължи лечението си в балнеосанаториума в Сапарева баня. През цялото това време така нареченият асистент въобще не е бил до болния, но това не му е попречило да получи определеното му месечно възнаграждение. По случая не е наличен дори никакъв опит за упражняване на задължителния административен контрол. Редно е да отбележа и това, че „асистентът” е на възраст от 75 години и дефакто няма как да е в състояние да бъде пълноценен социален асистент.
Освен всичко друго „асистентът” преди няколко дни е направил един впечатляващ воаяж до съседна Турция.
Уважаема госпожо министър, очаквам, че ще вземете отношение по случая и длъжностното лице, което ще изпратите да провери всички факти и обстоятелства, ще постанови един справедлив административен акт.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here