Общински съвет Дупница ще обсъжда подписването на меморандум за партньорство с мощната транспортна фирма „Транс Балкани“. Докладната, трасираща пътя към ключовата инвестиция, е входирана от кмета Методи Чимев. Става ясно, че дружеството иска да изгради в града логистичен терминал. Третата страна в споразумението е Асоциацията на българските градове и региони. Кметът е записал, че страните по споразумението отчитат необходимостта от изграждането на логистични терминали на Европейските транспортни коридори, значението на тези терминали за развитието и увеличаването на търговския стокообмен, както и интересът на местната власт за увеличаване на работните места в общината. Искането към съветниците е да упълномощят кмета да подпише меморандума за партньорство.

Методи Чимев

Справка показва, че фирмата „Транс Балкани“ развива многообразна транспортна дейност, обхващаща железопътни, автомобилни, контейнерни, морски и речни превози от и за страните от ОНД, Азия, Централна и Западна Европа, и Балканите. Фирмата е регистрирана в София и има клонове и дъщерни фирми в Пловдив, Русе и Варна.
Вчера от община Дупница съобщиха добрата новина за инвеститорския интерес, без да обявяват фирмата. Стана ясно, че намеренията са логистичният терминал да се разположи на територията на бившия „Дупница Табак“. Вече са били проведени срещи в общината, а входираната докладна е началната стъпка към осъществяването на идеята. Инвеститорите искат да реализират проекта си върху целия имот.
„Не случайно са се насочили към нас, защото сме на кръстопът и сме идеално разположение за логистика. Освен сериозен стокообмен, ще бъдат разкрити и работни места по европейски модел, а центърът трябва да се превърне от национално и европейско значение. Коментирахме комуникационните и инфраструктурни връзки за реализацията… Рано е да се говори за подробности. Разбира се, в лицето на община Дупница и цялата администрация, ще получат пълно съдействие по всички видове документи, разрешително, които да се обработват с приоритет, тъй като това е от голямо значение за региона. Ще организирам и среща с общинските съветници, за да могат подробно да запознаят всички за начинанието от първо лице“, коментира кметът Методи Чимев.


Припомняме, че през лятото общината стана собственик на още една част от сградите на бившата Тютюнева промишленост заради натрупани задължения към общинската хазна в размер на 1 млн. лв. Ставаше въпрос за пететажен тютюнев склад на ул. „Яхиновско шосе“ в „Северната индустриална зона“ на Дупница, която е била предадена от публичен изпълнител. Всеки етаж е със застроена площ от 2 375 кв. м. и разгъната застроена площ на сградата 11 875 кв. м. Общината притежава и други две сгради от комплекса, собственик е и на административната сграда на Тютюнева промишленост, за която бяха правени опити да се продаде и отдаде под наем. Собственик на имота беше Венчо Бачев от Благоевград, който закупи акциите през 2007 г. за 101 000 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here