Младата майка Цветозара Колева, родила втората си рожба Калоян на 6 ноември 2020г., поля за измиването на ръцете на лекарите в АГ отделението на МБАЛ Самоков навръх Бабинден. Макар и в пандемична обстановка и принудени да спазват дистанция, медиците не пропуснаха да отбележат красивия празник, символ на живота и уважението към лекарите, които посрещат в ръцете си новия живот. Стартът на тържеството със стихове и прочувствени думи даде старши акушерката Емилия Андреева.
Бивши колеги на медиците от АГ-то, специалисти от други отделения, представители на общинска администрация, представители на Жени ГЕРБ и общински съветници Надя Янакиева и Миролюба Ташова дойдоха дойдоха за празника с вкусен зелник и невероятна питка.


„На този ден се навършват 83 години от създаването на АГ отделение в Самоков. Отправям сърдечни благодарности към целия колектив, защото благодарение на вашия неуморен труд, професионализъм помага отделението съществува. Работете усърдно и дарявайте на родителите безмерното щастие. Благодарим и на болничното ръководство за подкрепата, която ни оказва.

През 2020 г. в отделението са лекувани над 676 пациентки. 267 жени познаха неповторимото щастие на майчинството. Бебетата са 137 момичета и 130 момчета. Три родилки бяха диагностицирани с коронавируса, но родиха здрави бебенца.С общите усилия на колектива са направени над 67 коремни операции със среден и голям обем и 247 гинекологични интервенции. Тук е моментът да изкажа дълбоката си благодарност към всички лекари, акушерки и санитарки от отделението за положените усилия и старание. Нека с много сили, здраве и кураж, да продължим да бъдем все така посветени на нашето благородно призвание –даряване на живот. Честит празник на всички!“, пожела началникът на отделението д-р Пламен Спасов.


С благи думи към акушер- гинеколозите и всички работещи в АГО, както и подаръци за всеки от тях пристигна и управителят на болницата Д-р Красимира Ковачка.


“Уважаеми колеги, денят е много вълнуващ. Съжалявам, че така скромно ви приветствам в този ден. Д-р Спасов каза, 267 раждания, но аз искам да отбележа, че имаше раждания и на три родилки, които бяха с Ковид-19, които родиха в нашата болница здрави бебета, изписани и всички са живи и здрави. Въпреки пандемията, отделението работеше отлично. Искам да отбележа, че в това отделение изключително стриктно се спазват противоепидемичните мерки, защото ние, в този колектив, нямахме заболели въпреки огромния риск, в който работите, за което ви благодаря. Надявам се, че през тази година ще имаме още по-големи възможности, защото АГО отделението ще получи един ехограф. Ще получите апаратурата, от която се нуждаете, за да помагате. Имаме добра апаратура и колектив, да се надяваме, че вече имаме и учещи акушерки, които ще се върнат в отделението и то ще остане водещото в Софийска област. Приемете моите искрени поздравления по случай Деня на родилната помощ и да дерзаете така и през тази година. На днешния ден изказвам своята благодарност и уважение към всички вас, които стоите в основата на най-святото нещо в живота на всеки от нас – раждането на нашите деца.”, пожела д-р Ковачка. Поздравителен адрес и цветя имаше и от кмета на община Самоков Владимир Георгиев. Лечебното заведение е единственото в областта, което през последните години отчита положителен прираст. През 2020 г. в нея са се родили 267 бебета.


Неуморно в отделението се трудят д-р Пламен Спасов, д-р Троева, д-р Антоанета Кънчева, д-р Пламен Николов, д-р Слава Иванова, д-р Слава Иванова-неонатолог, д-р Димитър Каримов. Екипът на сестрите оглавява старшата сестра Снежана Маркова, старша акушерка е Емилия Андреева, акушерките са Аудомира Стаменова, Марияна Кугийска, Снежана Маркова, Мая Стойкова, и Елена Шехтова, технически секретар Мария Машова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here