„Специален общински фонд да финансира инициативи на граждани на Дупница, управители на блокове за озеленяване на градинки, рехабилитация на тротоари пред входовете и всякакви други разкрасителни мероприятия за подобряване на жизнената среда, чрез съфинасиране от общината.“- иска председателят на СДС Костадин Костадинов с докладна записка до съветниците.

„Искам поне 50 000 лв от общинския бюджет за старт на проекта. Ако, примерно, за градинка пред блок и подямяна на тротоарни плочки хората вложат 500 лв, от общината да им се отпуснат 300 лв. Ще назначим Комисия от общински съветници, които ще приемат проектите и молбите на хората. Имам подкрепата на кмета инж. Методи Чимев, разговарях с него.“- добави Костадин Костадинов, които е и председател на общинския съвет.

„Проблемът с чистотата или инфраструктурата около жилищата, поддържане на градинки, детски или спортни площадки ще се реши в най- голяма степен чрез взаимодействие с хората, в Кюстендил има такъв фонд, общината дава 20 000 лв. и Фондация „Америка за България дава“ дава 20 000 лв., нека има и при нас, може да кандидатстваме чрез него и за пари от Европа, и от различни фондации.“- каза Костадинов.

Идеята си за „Общински фонд“ с 50 000 лв първоначален капитал, той представи на пресконференция днес.

“Изключително съм горд и щастлив, че реализираме един от приоритетите в предизборната програма на СДС, а именно насърчаване на гражданската активност. Изготвихме Правилник за организацията, дейността и управлението на Фонд за местни инициативи, който ще бъде достъпен за обществеността на сайта на общината в продължение на месец. След това ще бъде предложен за гласуване в Общинския съвет и вероятно първоначалната сума за финансиране на гражданските активности ще бъде включена в тазгодишния бюджет. С проекти могат да кандидатстват неправителствени организации, граждански сдружения, етажни собствености и отделни граждани, които имат идеи за подобряване на средата, обогатяване на културните дейности и др. Имаме принципното съгласие на кметския екип, като първоначалната сума предстои да бъде уточнена. Кандидатите ще се включват с минимално собствено финансиране и ще мотивират писмено желанието си общината да подпомогне намеренията им. Проектите ще бъдат оценявани от комисия въз основа на точни критерии, залегнали в Правилника. Голяма ни цел е нашите съграждани да се почувстват съпричастни към подобряването на градската среда, да загърбят негативизма и да бъдат активни и предприемчиви”, каза още Костадин Костадинов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here