Елза Величкова

„Независимо от всичко Спешна помощ в община Бобов дол ще има.“ Това заяви за „4Власт“ кметът на миньорската община Елза Величкова.
Както е известно, синдикът на фалиралата болница МБАЛ „Иван Сантев“ в Бобов дол е обявил за публична продан Спешното отделение. То върви в пакет с намиращите се в мазето котелно помещение, кухня и пералня. Началната цена е 32 893 лв. без ДДС.
„Усеща се напрежение сред жителите на Бобов дол. Искам да уверя всички, че Спешен център ще има при всякакви обстоятелства. С разрешението на Общински съвет ще участваме на 25 януари в търга за Спешното. Искам да уточня, че то се продава заедно с парна инсталация, котелно, готварски бокс. Затова се налага да участваме за купуването на всички.
Имам уверението на Министерство на здравеопазването, че до края на година ще бъде построен нов Спешен център. Община Бобов дол е дарила вече терен, предвиден за него. Сега само очакваме Спешна помощ, в лицето на МЗ, да го построи. До края на 2021 г той трябва да е готов и да помага на пациентите, имащи нужда от помощ. До тогава, какво да и да се случи, дори и да не успеем да купим обявените за продан от синдика на болницата помещения, сме готови с резервни варианти, където да бъде настанена Спешна помощ. Хората няма да останат без медицинска грижа. При всички положения Спешна помощ ще продължи да съществува и ще има в община Бобов дол.“, категорична е Величкова.
Както съобщихме, общината ще извади средства от собствения си бюджет, за да участва в обявения търг. Помещенията на Спешния център са оценени на 15 465 лв., другите са съответно 7432лв., 3288лв., 6708 лева. Спешното се намира на първия етаж на болницата, то е с площ от 120.20 кв.м. Има стая за престой на пациенти, спешен кабинет, манипулационна, стая за дежурен, стая диспечерна и дежурен екип, две тоалетни, склад и коридор. Обявената за продан пералня-склад е в мазето, тя е с площ 370.70 кв.м, състоящ се от 20 помещения, тоалетна и коридор. Кухнята- склад е от 156,90 кв.м и също е в мазето, 338,20 кв. м е площта на котелното- склад, намиращо се отново в мазето.
Ще се проведе продажба и на над 800 движими вещи на болницата, всичките бракувани. Като се тегли чертата излиза, че те са закупени за 1 847 290 лв. преди години, но в момента са оценени на едва 874 лв. В списъка за продажба са куп бракувани вещи, огромната част оценени за 0 лв. Най- скъп е рентгенов апарат, оценен за 517 лв., а купен за 949 887 лв. през 2000 г.
От вчера съдът е дал разрешение да се продаде и специален автомобил “ УАЗ 452 А“ при начална оценка в размер на 600 лева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here