На косъм от „бялата смърт“ е била Кремена М. от Кюстендил вчера, но щастлива случайност я спасява. 42- годишната жена е престояла на минус 20 градуса на Седемте Рилски езера от понеделник на обяд до 14 часа вчера, когато спасители от ПСС-Дупница я намерили с премръзнали крака.

Кремена е била на хижа Рилски езера и в понеделник е тръгнала към старата Рилска хижа. Споделила на хижарите, че ще си направи иглу и ще пренощува там. На тръгване си забравила раницата. Именно забравеният й багаж вдига по тревога дупнишките спасители, които след разговор с хижарите, започнали акция по издирването й.

Опит правят спасителите да се свържат с нея по телефона, но в началото ударят на камък. Малко по- късно обаждането им е върнато и жената обяснява къде се намира. Оказва се, че я откривата в основата на връх Харамията, свила се зад една скала, но най-важното жива. „Говорим за 2300 метра надморска височина и е изкарала над 20 часа при минус 20 градуса. Това, че не е заспала я е спасило от смърт. Колегите веднага подадоха сигнал, че е локализирана и са предприели действия, за да я затоплят, а ние тръгнахме с шейната и носилката-влечка, за да ги пресрещнем, тъй като е невъзможно да бъде свалена само от двамата. През това време веднага подадохме сигнал за линейка, защото предполагахме какви са последствията за жената. Свалихме я до Паничище и линейката я пое. Снощи ходихме до Бърза помощ и точно я качваха за транспортиране към Пирогов, защото долните й крайници бяха видимо измръзнали, но дано успеят да ги спасят. Още няколко часа в планината нямаше как да оцелее и то с тази екипировка. Най-важното е, че е жива“, разказа Божидар Джокин. Жената е била обута с дамски боти и с дрехи, като за в града.
Другите участници в акцията по спасяването са Иван Тушев, Борислав Ранков, Станислав Попов-Тачи и Георги Илков-Темето, както и спасителното куче Ектор.

Снимки: ПСС- Дупница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here