Ханджийски е пуснал сигнал до прокуратурата и общината.

Огромно незаконно сметище се трупа край самоковското с. Драгушиново на две крачки от новото депо на Самоков, изградено за 10 млн. лв. Фрапиращото е, че боклуците се събират по брега на река Искър, която ги носи и до язовира. Подпират и трасето на газопровода за Гърция, който минава покрай селото. Кметът Георги Ханджийски за пореден път е пуснал сигнал до прокуратурата и общината. „Непрекъснато влизам в пререкания с нарушители, нападан съм многократно, заплашвали са ме. Нямам правомощия да ги накажа, актове не мога да пиша“, споделя Ханджийски.


Етернит, стари гуми, плочи, грамоти, стари компютри, офис техника се трупат в местността Ливадите. Проблемът с никнещите незаконни сметища е от години, но никой не взема адекватни мерки. Ханджийски коментира шокиран, че боклуците може спокойно да се стоварят на депото в Самоков, без това да струва пари. Вместо това се изхвърлят където падне.


За поредното бунище той е бил уведомен от живеещите в Драгушиново. Георги Хаджийски е уведомил прокуратурата и община Самоков, надява се да бъдат установени хората, стоварили боклуците. „За проблема ми сигнализира Ели Котева от Драгушиново. Тя е заснела видеоклип на новото сметище край селото. Описа ми точното място. Тук точно пресича газопроводът. На място видях грамоти и дипломи, боклуците бяха от офис оборудване, стари компютри и други вещи. Посъветвах Котева да подаде писмен сигнал до кметство Драгушиново, а аз сигнализирах прокуратурата и община Самоков. Очаквам да направят съответните издирвателни действия с оглед, че имаме имена, да бъдат установени извършителите на деянието и съответно лицата да бъдат санкционирани по законосъобразния ред,” коментира за „4Власт“ кметът.


В селото се коментира, че за да се спести от сметищни такси, боклуците се изхвърлят обикновено по тъмно. Ромите от близката махала взимали по 10 лева за каруца.
„При положение, че се наляха над 10 мил. лева за депо, което се намира много по-близо, отколкото това новообразуваното сметище, очевидно има проблем. Проблемът е защо ромите не карат на регионалното депо за отпадъци събираните от тях боклуци, а ги изсипват тук под Драгушиново. Очевидно е, че имаме институция, която не работи както трябва при условие, че тя трябва да събира боклуците не само от Драгушиново, а и Самоков и цялата община. Голям проблем е, че депо, което трябва да обслужва общината, Костенец и Долна Баня, не успява да извършва мисията си. Трябва ни стратегия за управление на отпадъците, такава каквато бяхме направили в общината Общински съвет, но, доколкото знам, Административен съд я отмени като неотговаряща на изискванията на закона. Трябва да се намери решение, не може да живеем в бунище.
Землището на Драгушиново и входно- изходните артерии на града са целите в боклуци.” категоричен е Хаджийски. Той многократно е търсил съдействие и от РИОСВ, общинска администрация, Общински съвет, но за съжаление проблемът до ден днешен остава неразрешен.
„Ако общината и останалите институции полагаха усилия, днес нямаше да ги има тези нелицеприятни гледки. В крайна сметка се въртим в един порочен кръг –изхвърляне на боклуци, почистване, за което се харчи народна пара, това означава, че нещата не вървят както трябва.
Искам да призова жителите на общината да карат боклуците си на новото депото и нека да са наясно, че за това не се плаща нищо. Призовавам и всички останали институции да работим заедно, за да може да ги няма подобни нерегламентирани сметища. Законът за административните наказания и санкции е доста категоричен, че правомощията са на общинските администрации, а на кметовете на кметства са нищожни, още повече, че нито в закона за Местната администрация и местното самоуправление, кметовете на кметства могат да съставят такива актове. Това е един от основните проблеми. Непрекъснато влизам в пререкания с такива извършители, нападан съм многократно от тях, заплашвали са ме. Точно поради тази причина, за да имаме правомощия, законът трябва да бъде променен, за да налагаме наказания и да се спре този порочен кръг”, коментира Хаджийски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here