Директорът на горското Митко Василев и тримата нападнати Венелин Кръстев, Павел Младенов и Христо Владимиров.

С нова техника, която да помогне в битката с бракониерите, въоръжават горските служители от ДГС „Сливница“ . Това беше решено на спешна среща в НЧ “Иван Вазов-1947” в Костенец, на която присъстваха представители на Държавно горско стопанство- Сливница, Регионална дирекция на горите- София, Районно управление-Костинброд и общинска администрация-Костинброд.


Срещата идва дни след бруталния екшън в гората. Както съобщихме, трима горски стражари изживяха истински кошмар след гонка с нарушители. В екшъна участваха Иван Зарев и синовете му Людмил и Благовест. Горските опитали да спрат джипа, управляван от Благовест Зарев, той обаче не спял и последвала гонка, в която с други две коли се включили бащата и братът.

Благовест, Иван и Людмил Зареви Пушките.

Тримата правили опити да избутат в дерето колата, в която били В. К., и горските стражари П. М. и Х. В. Сипали са и смъртни заплахи срещу тях. Иван Зарев е известен с прякора Пушката, синовете му са наричани Млаките пушки. В пекът съдът гледа мярката им и постанови постоянен арест за тройката.


От горското съобщиха, че последните 10 години бащата Зарев е известен с кражбите на дървесина, а също и синът му Людмил.
А иначе на организираната среща служители от ДГС Сливница съобщиха, че всеки ден правят обход по горите на територията на община Костинброд. На срещата присъстваха и представители от една от фирмите за дърводобив на територията на община Костинброд – “Смарт Форест” ООД. На масата за обсъждане бяха извадени случаи на констатирани нарушения, свързани с незаконна сеч в държавна горска територия.


По данни на международната природозащитна организация WWF, незаконният дърводобив в България е между 10 и 25% от общия добив, което формира сенчест бизнес за близо 100 милиона лева.
Тъй като темата за унищожаването на горите е болезнено актуална, гражданите настояват за решения и подават сигнали за нарушения, коментираха представителите на ДГС Сливница.


На срещата бяха набелязани конкретни мерки и действия, които да се предприемат, за да се предотвратят случаите на незаконна сеч.
Всички присъстващи се обединиха около набелязаните мерки и действия с цел предотвратяване на незаконна сеч.
От общината призовават жителите на общината да подават сигнали при съмнения за бракониерство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here