„Ситуацията към днешна дата в Своге е следната: тези около 10 дка боклуци, дървета наноси, камъни, хладилници, телевизори, дивани,  се намират в извън урбанизирана територия, което означава, че община Своге няма задължението да ги почисти. Задължението за почистване е изцяло на държавата. В тази връзка днес подготвям писмо до Министерски съвет, с което изискваме целево отпускане на средства и в най-кратък срок тези боклуци да бъдат изчистени.” Това заяви областният управител на Софийска област Илиан Тодоров по време на срещата с представители на община Своге, РИОСВ – Софийска област, Басейнова дирекция и  ВЕЦ-Своге във връзка с плаващите боклуци по р. Искър.

Тодоров припомни, че през май месец 2020 г с писмо до МС е поискал средства за почистване на речните корита в областта, но такива не са отпуснати.

„В тази ситуация по първоначална оценка са необходими около 200 000 – 220 000 лв, за да се почисти плаващото сметище. Сезирана е Окръжна прокуратура , за да се търси виновният”, добави той.

По думите на областния управител реките в извън урбанизираната територия не са почиствани от около 30 г.

А жители на Самоков заявиха пред 4ВЛАСТ, че през годините многократно са изпращали сигнали до Областната управа и Илиан Тодоров за множество сметища, които са се образували около реката, която преминава през града. Ново сметище се е образувало и край село Драговищица, а кметът Георги Хаджийски изпраща сигнал до прокуратурата и Община Самоков.

1 коментар

  1. Ако имахте една статия без правописни, пунктуационни, стилистични, терминологични, смислови, технически и всеки друг вид грешки, за които можете да се сетите, че съществуват, щеше да бъде много добре!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here