Двама прокурори, родени в Кюстендил, искат да станат част от екипа на европейския главен обвинител Лаура Кьовеши. Това са следователят в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура Бойко Атанасов и колегата му от Военно-окръжната прокуратура – София Вихър Михайлов.

Бойко Атанасов е следователят, за когото протестиращи срещу номинацията на Иван Гешев събраха подписи и предложиха за негов опонент. Процедурата обаче дава възможност номинации за главен прокурор да правят единствено ВСС и министъра на правосъдието и така Атанасов не бе номиниран официално, припомня „Дневник“.

Процедурата по избор на европейски делегирани прокурори бе открита официално преди месец, а прокурорската колегия избра и комисия от трима души – Пламен Найденов, Светлана Бошнакова и Огнян Дамянов, които ще преценят кои кандидати отговарят на изискванията, за да бъдат допуснати до изслушването. Задължителни условия са кандидатите да владеят английски език, да имат поне 8 години юридически стаж, да са на възраст до 58 години, да имат придобит статут на несменяемост и оценка „много добра“ от последната атестация.

 

В документите си кандидат-делегираните европейски прокурори трябва да посочат какъв опит имат по дела за финансови, данъчни и икономически престъпления и дали са работили по случаи на измама с евросредства. Трябва да напишат и мотивационно писмо.

До момента документи са подали 12 кандидати:

Димитър Младенов – прокурор в Софийска градска прокуратура
Пламен Петков – административен ръководител на Районна прокуратура – Сливница
Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура
Вихър Михайлов – следовател в Следствения отдел във Военно-окръжна прокуратура – София
Дарина Косева – прокурор в Софийска районна прокуратура
Светослава Пенчева – прокурор в Районна прокуратура Пловдив
Светлана Шопова-Колева – прокурор в Софийска районна прокуратура
Станелия Караджова – следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура
Дочо Дочев – прокурор в Софийската градска прокуратура
Димитър Беличев – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив
Десислав Цанев – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура
Венцислав Фердинандов – прокурор в Специализираната прокуратура

 

Тези от тях, които минат първоначалния подбор по документи, ще се явят на изслушване 2 седмици по-късно пред прокурорската колегия на ВСС. За 10 минути всеки кандидат ще трябва да се представи и да обясни мотивите си да се яви на конкурса. Следват въпроси от членовете на прокурорската колегия, които в рамките на изслушването ще правят преценка за уменията и качествата на кандидата, за неговия практически опит в наказателно производство на финансови, данъчни, икономически престъпления, опита му в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

 

Ще се проверява има ли опит в разследването на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС преимущество и в провеждането на трансгранични разследвания и познава ли правната рамка на ЕС и как функционира Европейската прокуратура.

 

Членовете на прокурорската колегия ще изберат най-добрите кандидати с гласуване като от участие ще отпаднат тези, събрали най-малко гласове в своя подкрепа.

 

Преминалите успешно през цялата процедура ще бъдат предложени на Лаура Кьовеши, за да работят като европейски делегирани прокурори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here