Гърция предаде днес на България Йосиф Йосифов, който се издирваше с Европейска заповед за арест. Предаването стана на ГКПП Кулатат, а от там с конвой Йосифов беше транспортиран към Софийска затвор от служители на Главна дирекция „Охрана“ при Министерството на правосъдието. От полицията съобщиха, че предаването е осъществено след координация от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР.


Йосиф Йосифов е задържан от гръцките власти през юни 2020 г. по въведения за него сигнал в Шенгенската информационна система за международно издирване с цел арест. Европейската заповед за арест на издирвания от българското правосъдие бе издадена от Специализираната прокуратура.
Предаването на задържания 51-годишен български гражданин и привеждането му в Софийския затвор бяха извършени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19.
Йосифов беше осъден на 1 година затвор за изнудване през лятото на миналата година от ВКС. С тази присъда се привежда в изпълнение 3-годишна условна присъда, наложена му от Софийския районен съд за противозаконно отнемане на товарен автомобил.
Той беше хванат в Гърция, а гръцките власти решиха да го върнат в родината. Връщането му беше забавено, за да може той да изтърпи присъда от 40 месеца лишаване от свобода за незаконно притежаване на оръжие, наложена му от съда в Солун. Според решението на Апелативния съд в Корфу 40-месечната присъда може да бъде преобразувана в 5 евро на ден от наложеното наказание, като до окончателното произнасяне по нея осъденият остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here