Половината от строителните дейности по тунел „Железница“ на АМ „Струма“ вече са изпълнени. Това е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е над 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика. Строителните дейности по обекта стартираха през октомври миналата година.
 Напредва работата и по виадукта преди тунела по посока Кулата. Той се изгражда по технологията „потактово избутване“ на горното строене с хидравлични крикове. Съоръжението е от два моста за двете платна на движение.
 АМ „Струма“ е поредният мащабен строителен обект, който изграждаме. Тук теренът е много труден, на места с голяма денивелация. Огромен труд са положили строителите както тук, така и на „Хемус“, „Европа“, пътя Ботевград – Видин и др. Иначе от жълтите павета е лесно да коментираш, когато никога нищо не си построил.

Изпълнител на тунел „Железница“ е консорциум „АМ Струма тунел 2018“, в който участват „Джи Пи Груп“ АД, „Глобал Кънстръкшън“ ООД и „Виа План“ ЕООД. Стойността на договора е над 185 млн. лв. без ДДС. Строителният надзор е на „План Инвест Железница“ ДЗЗД. В обединението участват „План Инвест Пловдив“, „Инфра Проект Консулт“ ЕООД, „Аскос 03“ ЕООД, „Сърч Корпорейшън СРЛ“. Договорът с тях е за близо 4 млн. лв. без ДДС.

Участъкът преди тунела, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 метра и ще бъде изграден от ДЗЗД „Железница – Север“ срещу близо 30 млн. лв. без ДДС. В обединението влизат „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ ЕАД. Те ще направят обслужващ тунелен път при северния портал и мостово съоръжение. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „ТЕС Консулт“, в което са „Строл 1000“ АД, „Три-Ес“ ЕООД и „Експерт Десижънс“ ООД. Техният договор е за 599 783 лв. без ДДС.

Отсечката след тунела е с дължина 1.4 км и ще бъде построена от „ПСТ Груп“ ЕАД срещу 18.4 млн. лв. без ДДС. Компанията ще изгради селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, инженерни мрежи и др. Контролът по строителството ще се осъществява от ДЗЗД „Пътконсулт 2000-Консулт 64“ срещу 465 222 лв. без ДДС.

Магистрала „Струма“ е част от европейския коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който свързва Видин с Кулата и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here