В село Петър водата все още не се е оттекла, в града нещата се нормализират.

Нормализира се обстановката в Костинброд след невиждания от над десетилетие потоп, залял част от града и село Петърч. Комисия стартира огледи на пострадалите имоти в града днес.

В Костинброд обстановката се нормализира, частта от коритото на река Блато, което буйните води събориха вчера, е укрепена с докараните 2 камиона камъни. Добрата новина е, че нивото на реката днес е спаднало с 1 метър. Няма проблем и с язовир Маслово, който се оттича в преливника си.

От две денонощия двата автомобила на пожараната не са спира да изпомпват водата от наводнените къщи.

Село Петърч, което пострада най- сериозно, обаче все още е под вода, която се отдръпва по- бавно. Около 100 са наводнените къщи в селото, но точният брой ще бъде уточнен, след като ситуацията се огледа от комисията. Няма бедстващи хора, оказана е помощ на човек, прекарал инсулт, който е преместен на друго място. От две денонощия хората в Костинброд са на крак и, притеснени, отводняват домовете си. Пожарната в общината разполага с два автомобила, които не са спирали работата по изпомпването на водата от домовете на хората. В битката с бедствието активно участват и доброволците от формированието „Феникс“.
Все още рано да се говори за размера на щетите. В община Костинброд са в готовност, при необходимост, да сформират общински фонд за подпомагане на пострадалите, ако от комисията не се отпуснат достатъчно средства.


Комисията по огледите се сформира със заповед на кмета Трайко Младенов. Тя ще обходи всички засегнати имоти. Ще се огледат щетите, за да се изготви подробен доклад относно характера и размера им. След това ще се направи предварителна оценка за необходимите средства, нужни за подпомагане възстановяването на жилищата.
При посещение комисията очаква да бъдат представени документ за собственост на имота; документи, доказващи законност на сградите и декларация по образец.
Пострадалите от наводнението стопани може да заявят, че желаят да бъдат посетени всеки работен ден от 08:00 часа до 17:00 часа на телефон: 0882/40-90-92. А през почивните дни и след 17:00 часа на 0721/66-631 и 0889/50 00 37 – Дежурен към община Костинброд
Заявка се приемат и на e-mail: kostinbrod.bg@gmail.com. При обаждане трябва да се посочи лице за контакт, телефон и адрес на засегнатия имот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here