През септември ОбС Дупница каза "не" на Божкови, а в залата се завърза оживена дискусия по темата.

Бизнес семейството Ирина и Николай Божкови опитват да съборят в съда решението на Общински съвет Дупница, с което им беше отказано да правят в село Яхиново автосервиз и склад за нехранителин стоки. Общинският съветник Вергил Кацов, който е от селото, съобщи, че волята на местните парламентаристи е атакувана в Административния съд в Кюстендил. Предстои казусът да се разгледа.

През декември 2019 г. в селото стартира подписка срещу цеха за топене на пластмаса.

Намеренията на Божкови да инвестират в Яхиново е тема №1 в селото от края на 2019 г. Тогава яхинци скочиха срещу плановете да се прави цех за топене на пластмаса. Под напора на сформирания инициативен комитет и събраната подписка, инвеститорите дадоха назаден. Тази есен обаче Божкови редактираха намерението си и поискаха от ОбС да разреши изработването на Подробен устройствен план за закупения от тях имот и земята от земеделска да се преотреди в такава за производство. С 18 гласа против в края на септември съветниците попариха надеждите им. Беше организирана и среща между инвеститорите и местните, която обаче не доведе до консенсус и сближаване на позициите. „Божкови ни дават обещание, че искат да правят в Яхиново само склад и автосервиз. Хората обаче не им вярват. Казват, че и аптека да искат да имат, пак няма да са съгласни. Не им вярват.“ Това коментира кметът на селото Софка Скоклева след срещата.
Притесненията на всички са, че, ако общината веднъж разреши смяната в статута на земята, след това няма вече да има думата какво ще се случва там. Евентуалното пригодяване на автосервиза и склада към първоначалната идея за цех за топене на пластмаса ще зависи единствено от решението на РИОСВ.

Вергил Кацов и Лорета Николова

„Вярваме, че съдът ще отсъди в наша полза. Общинският съвет се е съобразил при вземането на решението с позицията на хората. Въпросният терен се намира на 50 м от къщите, най- добре да се използва за някакво жилищно строителдство. Решени сме да се борим до край и да стигнем до последна инстанция, ако съдът в Кюстендил не се произнесе в наша полза. Това е най- чувствителната тема в селото вече повече от година.“, коментира Кацов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here