Спасена от скъсване е стената на яз. „Маслово“ край едноименния квартал в Костинброд. Още от рано сутринта се полагат усилия стената да се укрепи, които се увенчаха с успех и опасността е преодоляна. Най- критично е положението с река Блато. В Първи район тя е скъсала дигата, от коритото падат наноси, което покачва още нивото.

Текат активни укрепителни дейности по коритото, докарани са два камиона камъни за целта. Образувалото се свлачище заплашва храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Село Петърч е най- засегнато. Реката е влязла на 500 м в селото, около 200 къщи са наводнени, 3 от тях, намиращи се на първа линия, са най- силно пострадали. Пожарната е провела серия акции по спасяване на добитък, кучета, котки, кокошки… Над 100 семейства са пострадали.


От сутринта не спира работата на багери и камиони в селото, които подпомагат за овладяването на бедствието.
Трите реки Сливнишка, Блато и Белица създават проблеми в общината. .
„Няма бедстващи болни, като хора на хемодиализа, бременни, на които да се налага спешно да бъдат извозени до болница. Пожарната много ни помага. При нас е комисар Георги Иванов- директор на РДПБЗН- София. Хубавото е, че нивото на река Блато не се покачва, но остава все така високо и опасно. Проблемът е, че наоколо всичко е земеделски земи, където подпочвената вода е доста високо. Почвата няма как да поеме обилните валежи от последните дни и всичко се оттича към реките. В общината имаме и 3 язовира, може би е имало изпускане. Такова наводнение скоро не сме виждали. Преди около 10 г. се направи стена от габиони на реката, която днес край храм „Св. Св. Кирил и Методий“ рухна под напора на огромните води. С притеснение гледаме нивото на река Блато, която се движи по ръба на коритото си.“, коментираха от община Костинброд.


В битката с водната стихия активно се включва и доброволното формирование „Феникс“. 15-е доброволци са на крак и не пестят сили. Това са хора с различни професии, сред тях служител на Столична община, от местната администрация и др. Общината хвърля собствени ресурс в овладяването на бедствието. Едва след отдръпвавето на водата ще се прави обстоен оглед на щетите и ще се очаква помощ от Междуведомствената комисия.
Заради потопа имаше и проблем с електричеството в част от Костинброд. Стана ясно, че имало повален стълб. Без електричество е останала и детската градина, поради което децата са прибрани по домовете си.


Както съобщихме, в община Костинброд е обявено частично бедствено положение. Сформиран е общински кризисен щаб, в който участват кметът на община Костинброд Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет, Васил Цветков- народен представител, които е член в Комисия по околната среда и водите, Илиан Тодоров- областен управител на Софийска област, старши комисар Николай Спасов- директор на ОДМВР-София, комисар Георги Иванов- директор на РДПБЗН- София и всички членове на кризисния щаб.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here