16- годишният Сава Стоянов спаси Богоявленският кръст в село Бели Искър

В село Бели Искър за трета поредна година се състоя ритуал по хвърляне на кръста за Богоявление. Около реката в населеното място се събраха множество хора, за да почетат големия християнски празник Йордановден.

Отец Йордан отслужи празничен водосвет заедно с освещаване на кръста. Тази година в ритуала се включиха няколко юнака и едно смело момиче. Богоявленският кръст от студената вода на реката извади 16-годишният Сава Стоянов, който е възпитаник на ПТГ „Никола Вапцаров“ и е в 10 клас. За втора година скача за кръста, като тази тръгвайки за празника споделя с близките си, че кръста го вика. Той получи кърпа и сумата от 50 лв.

„Радвам се, че и тази година проведохме ритуала за хвърлянето на кръста. Традицията в селото е тригодишна. Хората също бяха доволни и не усетих в тях някакъв вид притеснение. Длъжни сме да съхраняваме традициите си. Защото отнемат ли ни традициите, оставаме без история, фолклор и култура. А именно тези неща са ни съхранили като народ във времето. Пожелавам на всички най-вече здраве и много успехи през 2021 година. И да бъдем по-добри един към друг. Нека да съхраним българските традиции независимо в каква обстановка се намираме“, сподели кметът на селото Благовест Бичаков.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here