20- годишният Борислав Борисов за първа година е победител в Рила в битката за святия кръст след няколко годи борба. „Участвам от три години в святата служба, сред пазителите на традицията от 2 000 години съм.“ – каза Бориславов. Студент е във втори курс в Лесотехническия универитет София.
Общо пет смелчаги влязоха в студените води. Борисов за здраве с букет в ръка поръси присъстващите. Кметът на Рила Георги Кабзималски стана първият дарил със солидна парична сума за благотворителна кауза на мамчетата. Служителите от общината също развързаха кисии и ,кол-колкото му се откъсна от сърце, дари. Православната църква отбелязва на 6 януари Йордановден.
„На този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Затова денят се нарича още Богоявление.
Наричан е още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи.“ – разказа местния свещеник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here