Кметът на Община Ихтиман Калоян Илиев връчи наградата на Балджийски, като поздрави късметлията и всички участвали в ритуала
На 6-ти януари, българската православна църква отбелязва Йордановден. Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.
 
В момента на кръщението небето „се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника. Според народното поверие през нощта срещу богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това,което си пожелае.
Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.
Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката.С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква.
След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи.
Днес в Ихтиман, по случай един от най-почитаните празници, от 08:00 ч. в градския храм „Успение Богородично” бе отслужена Света литургия с празничен водосвет. От 11:00 ч. на яз. „Сухи дол“ се проведе и самият ритуал за спасяването на Богоявленския кръст.

За трета поредна година Борислав Балджийски извади кръста от водите на яз. „Сухи дол“, където се бяха събрали домакини и гости за да почетат хубавия християнски празник.
Кметът на Община Ихтиман Калоян Илиев връчи наградата, след което поздрави късметлията и всички участвали в ритуала.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here