30 годишната Рени Ангелова от Ихтиман приготвя топла храна за бедни, вдовици и деца, със съпруга си Исус Ангелов от Белопопци хранят ежедневно над 30 души в социална кухня към дома им. За нова година те успяха да открия и малка черква в двора на къщата си и вдигнаха голямо тържество. „Рени пожела всичко това, една вечер се помолихме да го имаме, беше преди 4 години, аз се стреснах от голямото й желание, рекох си, бре, от къде ще намеря толкова пари, за да изпълня желанието на съпругата си. Има бог, той ми помогна!“- каза Исус Ангелов. Всички, които се черкуват в храма, се ползват от гостоприемството им и се хранят в дома им. Началото на това дело е поставено на от родителите и чичовците на Исус Ангелов и вече много години социално слаби хора получават в гозба. Дейността на кухнята се осъществява с помощта на дарители и доброволци, организирани за подготовка на продукти и доставка на храната.

Ето какво разказа Исус Ангелов:

„Църквата ни се роди през далечната 1996г. чрез моя вуйчо Трайчо и чичо ми Георги. В селото има над 680 души, всички са ни приятели, има много, много деца, радостно е. Ние със съпругата ми до преди няколко месеца бяхме в Англия, не за дълго, пандемията ни върна. Чичовците ми живеят в София, но идваха всяка вечер в нашия дом, за да се молят за болни, да раздават храна и да им говорят колко е хубаво да бъдем добри. Да не крадем, да се образоваме да не сме мързеливи, събирахме се в мойте 2-стай в продължение на доста години. След това се преместихме в една стара сграда, временно докато Бог изчака да порасна и да започна да работя здраво за спасяване на души, да бъдат променени към по-добро десетки човешки животи. Как започнахме строежа на молитвения дом- много пъти сънувам как хора идват болни в моята къща и си отиват здрави. Дори сънувах този молитвен дом, който в момента правиме сънувах как много хора идват, за да се покаят от грешките си, също така видях как много хора биват изцерени преди 3 години. Бог даде втори живот на моята дъщеря, тя се роди с 99% натравяне на кръвта, на два пъти лекарите от болница „Света Анна“ в София изпускат дъщеря ми, но благодаря на Бог, за 2-седмици Бог я възстанови и сега е на 3-годинки. Също така моят син Митко е на 7-годинки, но той започна да проповядва, да се моли и пее още от 3-годишен. Цялото ми семейство сме избрани да помагаме и да се молим за хората за дарителите искам да споделя, че майсторът, който направи цялата църква без една стотинка, това и моят баща Митко Ангелов. А дарителите бяха хора който, въобще не познавам просто са гледали наше снимки и лайфове и бяха докоснати. За да ни помогнат за строежа на църквата, защото това няма да бъде само църква, но и социална кухния, за сираци, вдовици, възрастни и социално слаби. Също така благодаря на едва малка част от нашето село, който дариха средства за строежа на молитвения дом.

В с.Белопопци, няма да забравя, как започнахме строежа, с моята жена имахме някой лев, тъкмо се бяхме прибрали от Англия. И с моята жена една вечер коленичихме да се молим и казахме на Бог, че искаме нашите финанси да отидат на правилното място, на следващият ден жена ми Рени Ангелова ми каза, трябва да направим молитвен дом и социална кухния за нуждаещите се. Разбира се, аз я погледнах, защото така лесно не стават тие неща, всичко е пари, но повярвайте ми Бог не ни остави и до ден днешен изпраща хора, който ни носят цимент, ной вар, кой врата ни носи, и найстина гледаме, че Бог работи, благодаря на всички от хора, дори от Германия, Франция, Италия, Ирландия, Англия и от всички крайща на България, които ни изпращат пари, едни по 50 лв, други 100 лв., ИМАЛИ СМЕ ХОРА, КОЙТО И ПО 200 ЛВ СА НИ ПРАЩАЛИ.

За социалната кухния да ви разкажа как я създадохме, разбира се, не съм роден в богато семейство. Точно заради това, че знам какво е да нямаш, отворихме тази кухния. Не е нужно до бъдеш вярващ, за да помагаш достатъчно и да бъдеш човек. И да имаш сърце, боли ме, болно ми е, когато сядам да ям, а знам, че има хора, който стоят гладни и нямат какво да ядът. За това създадох кухнята нямам чак толкова много дарители, повечето неща ги взимаме с наши лични средства. В продължение на 5-години ние се грижиме за вдовици, сираци, социално слаби и възрастни. Първоначално моята жена Рени Ангелова приготвяше храна с моята майка Лозанка Ангелова и моят баща Митко Ангелов и останалите се грижеха за сервирането, посрещането и почисттването. По втората част бяха Сестра ми Силвия, племенничката ми Анджелина. Включиха се и двете ми братовчедки Вероника и Афродита, те се грижеха за топлата храна, посрещането на децата, възрастните и социално слабите. Носеха им храни по домовете на тези, който са трудно подвижни, искам да ви споделя, че не получаваме храна и помощи от нито една деноминация. Всичко, което получаваме е от българските граждани, който по Еконт и Спиди изпращат хранителни продукти, дрехи, лакомства за децата, благодаря на Бог и на всички, който се включват в тази кампания „Нахрани ближния“, всяка година стартираме кампанията ни. Ние се грижим за хора от с.Белопопци, наскоро посетихме с.Апролово, с.Желява, Гара Елин Пелин, кв.Христо Ботев, Дружба 1 в София. Разбира се, според храната се опитваме да помагаме на колкото можем. Защото живеем в страх, в лишение, в несигурни времена, трябва да уповаваме по Бог. Вярваме и имаме надежда, че Бог няма да ни остави.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here