Групата съветинци на ГЕРБ Благоевград

Общинското ръководство на ГЕРБ Благоевград скочи срещу решението на екипа на кмета Румен Томов общината да негли заем в размер на 5 млн. лв. за ремонта на 11, включващ и подмяната на водопровода.

Над 1 час продължи общественото обсъждане за заема.

„Свиканото обществено обсъждане за тегленето на заема е формално събитие, защото вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за реализация на проекта. Исканият кредит е вече одобрен от борда на директорите на банката, която ще го отпусне. И това се случва въпреки възможностите, които скоро ще се предоставят на общините от новия програмен период на Европейския съюз за кандидатстване с проекти за реконструкция и модернизация на водопроводи, канализация и улици.“, пише в официална позиция на партията, разпратена до медиите.
„В условия на пандемия и светли празници, когато всички настройваме сетивата си за една по-добра, по-човешка, по-спокойна, по-здрава и мирна година, кметският екип на Община Благоевград свика публично обсъждане за поемане на дългосрочен общински кредит в размер на 5 милиона лева.


5 милиона лева иска кметът за реконструкцията на 11 улици в централна градска част, заедно с подмяната на водопровода и канализацията и изместването на захранващ водопровод. Като обезпечение той предлага особен залог – настоящи и бъдещи вземания на община Благоевград. Кредитът ще бъде връщан в продължение на 20 години. Главницата ще се плаща на равни вноски в продължение на 227 месеца, а целият срок на кредита е 240 месеца. Лихвеният процент по кредита ще е фиксиран и в размер на до 2,5 на годишна база. Освен него, ще се плащат всеки месец по 100 лв. такса за управление и само това перо ще натовари кредита с 24 000 лв. Ще има и такса ангажимент – до 0,5 % върху неусвоената база.
Ние, членовете на Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Благоевград и общинските съветници от ПП ГЕРБ, изразявамe категоричната си професионална, партийна и човешка позиция срещу вземането на кредит от община Благоевград, не защото ще се изплаща и от нашите деца, а защото е подготвен набързо и непрофесионално, с грубо потъпкване на обществения интерес и възможните по-добри перспективи за решаване поетапно на проблемите на улиците в партньорски диалог с държавния оператор на обособената територия, с правителството на Република България и с възможностите на програмите на Европейския съюз.
Светли празници и нека Новата година бъде здрава, мирна и по-добра за жителите и гостите на община Благоевград!“, коментират още от ПП ГЕРБ.
От екипа на кмета Румен Томов са категорични, че ремонтът е повече от належащ, а в общината има серия от жалби на живущи на включените в плановете за ремонт 11 улици. Хората споделяли, че перманентно домовете им се пълнили с вода, което подкопава основите на сградите. Идеята е дългът да се финансиран от „Фонд ФЛАГ“ ЕАД чрез „Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие“. На проведеното вчера обществено обсъждане кметът над 1 час разяснява за какво ще се разходват средствата. Ремонтът касае улици в центъра на града. Ще се подмяна водопровод и канализация и рехабилитация на уличната настилка. В плановете са вкюлчени улиците „Борис Сарафов“, „Неофит Рилски“, „Васил Априлов“ /о.т. 200 – о.т.183/, „Сергей Румянцев“, „Петър Стоянов“, „Сава Михайлов“, „Алеко Константинов“, “Патриарх Евтимий“, „Васил Априлов /о.т.107 – о.т.125/, „Джеймс Баучер“, „Крали Марко“. В проекта е включено финансиране и за изместване на захранващ водопровод във връзка с реализацията на проекта за благоустрояване на ул. „Листопад“. Стойността на кредита е 4 994 000,00 лв., срокът на погасяване е до 240 месеца от датата на подписване на договора.По време на публичното обсъждане кметът Томов посочи, че водопроводите на тези 11 улици са в изключително лошо състояние. Канализационната инфраструктура е също амортизирана, мръсна вода влиза в помещенията на жилищните сгради.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here