„Фирмата на сина на общинския съветник Любомир Лобутов преди седмица работи по авария на обратен канал на улица” Княз Дондуков“. Подмениха се не повече от 40 м тръби, а чухме, че са броени 60 000 лв. Ако това е вярно, трябва да са сложили златни тръби.“, съобщиха наши читатели, които настояват общината да излезе с официална информация точно колко е излязъл масрафът. „Да бяха сменили и водопровода за питейната вода. Тръбите са етернитови и по няколко пъти в годината гърмят. Отстраняването на авариите отваря дупки в новия асфалт. Разкопаха, да бяха ги сменили и тях и да се приключи.” , възмущават се живущите на ул. „Княз Дондуков” . А ремонтът на обратния канал е бил наложителен, защото уличният канал се е напълнил с отпадни води, които се излели в няколко от къщите на улицата през отклонения на имотите. „Навремето канала го зидаха с цимент и камъни, трябваше да се подмени.“ – казват хората.


Наше допитване до съветници от Общинския съвет в Самоков показа, че те не си спомнят да е минало гласуване за отпускане на средства за ремонта на ул. ”Княз Дондуков”. ”Парите се гласуват общо за няколко улици. Общината внася докладните постфактум. Едни и същи фирми се въртят около обществените поръчки, така е от години в общината, това е нашия град. Явно общественият интерес не е достатъчен за общинарите.“, са коментарите по темата.

Потърсихме за коментар и общинския съветник Любомир Лобутов, който е и зам.- председател на ОбС. Той беше категоричен, че фирмата на сина му е предоставила на общината само техниката за ремонта, а средства действително не са гласувани, тъй като ремонтът е бил авариен и още не са направени точни сметки.
”За тази улица няма заделени средства от бюджета и не е имало обществена поръчка, защото ремонтът се води авариен. Предполагам, че колегите от ВиК са поставяли тръбите. Общината си има договор с фирма „Монтажи” за доставка на материали, а аз съм пратил камиони и багери да копаят. Дължината по ремонтните дейности не е много, около 40 метра е. Положени са около осем тръби. Цялата сума около работата на място още не е калкулирана. Материалите си подсигурява общината. Не сме пресмятали и колко ще струва работата на багера, но общата сума е около 3 000 лв. Аз съм дал машини като багери и камион, който да извозва земята. Фирмата ни има договор с общината за ползване на техниката. Аз не съм управител на фирмата, а моят син Мартин. Не сме спечелили нито една обществена поръчка, откакто съм съветник, а и преди това. Имам само една за машиносмени, услуга с багери от преди две години. Лоши хора има на този свят, но нека всички да са живи и здрави”, сподели Лобутов, който миналата есен беше избран за съветник от листата на ПП„Български лейбъристи”. Преди изборите той беше управлявал на фирма „Лобутов-МЛ” ЕООД, в момента тя е прехвърлена на сина му Мартин Лобутов ..
Самоковци за пореден път настояват конкретна информация за изразходването на публични средства за текущи ремонти и сключените договори с фирми. В бюджета на Самоков за тази година бяха заложени около 1 779 712.5лв. за текущо поддържане на вътрешноквартални улици. Общината разполагаше с бюджет от 42 551 002 лв за 2020г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here