Д-р Александър Величков

В ръцете на всички хора е ключът от масово заразяване. Умолявам всички да ни помогнат, нека носят маски на работното място, нека ограничат контактите си с възрастните хора, заяви директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил

„През последната една седмица се наблюдава една необичайна обстановка в Кюстендил по отношение на заразените с КОВИД – 19. Те стават страшно много и от пробите, които изпращаме ежедневно на пациенти, минали през Спешно отделение. Това са средно 80 проби на ден, като 80% от тях са положителни. Като се има предвид, че тази бройка за страната е 30-40 %, а в Кюстендил, тя е 80%. Ежедневно около 120-130 души преминават за прегледи през Спешно отделение. Към този момент в болницата са настанени 80 пациенти с коронавирусна инфекция с пневмония и дихателна недостатъчност. От началото на месеца има приети и изписани около 180 пациенти, като средно между 10-15 човека се приемат на ден. Това обяви д-р Александър Величков, директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ и доуточни, че сме изправени пред една изключително тежка ситуация, свързана с върховни усилия на и без това малкия персонал на болницата.
Д-р Величков направи и обръщение към кюстендилци.
„Искам да се обърна към жителите на Кюстендил. Това, което наблюдаваме в момента е в резултат на дифузно заразяване, вече не е огнище и единственото, с което могат да ни съдействат всички хора е да носят маски и да избягват контакти. Маските трябва да покриват носа, ако разговаряте с някого без маска и той в момента е здрав, утре обаче може да има симптоми и вероятността и вие да сте заразен е огромна. Всичко това води до много големи проблеми. Временното махане на маската или носенето на маската, която не покрива носа, вероятността за заразяване е огромна. Всички мерки, които взима Правителството, всички заповеди, които издава Здравното министерство, биха се оказали безрезултатни ако хората сами не съдействат. В ръцете на всички хора е ключът от масово заразяване на епидемията. Умолявам всички да ни помогнат, нека носят маски на работното място, нека ограничат контактите си с възрастните хора, да ограничат излизанията. Ако тази тенденция се запази ще влезем в положение, в което много трудно ще се справим, разчитам на хората да ни помогнат в този момент, спазвайки противоепидемичните мерки“, каза д-р Величков.
Той наблегна и на появил се втори проблем през последните дни, а именно една масова психоза и паника сред хората, които идват със симптоми.
„В очите им се чете страх и тревога. Това е разбираемо. Хората, които са загубили обоняние и вкус – те са заразени. Хората, които имат температура, кашлят и имат хрема – често отдават това на други причини, като настинка. Вероятността да са заразени е огромна. В момента няма друго вирусно заболяване, което да предизвиква такива симптоми. Дали ще се изследвате или не, просто трябва да си ограничите контактите в къщи“, заяви шефът на болницата.
Д-р Величков призова да не се натоварва системата при леки симптоми. Няма нужда от преглед и тест. Хората трябва да се самоизолират и да се свържат с личния си лекар. Симптом за постъпване в болница е задух и в Кюстендилската болница вече ще бъдат приемани само пациенти с дихателна недостатъчност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here