„Превръщането на МБАЛ „Рахила Ангелова“ в ковид болница ще изправи област Перник пред угрозата да препраща всички останали пациенти за лечение в София.“ Това заяви областният управител и председател на областния кризисен щаб Емил Костадинов на заседание, на което беше обсъдено заповедта на здравния министър. След преглед на наличната леглова база е взето решение, че в област Перник няма да има специализирана совид болница, а четирите лечебни заведения на територията на областта ще запазят досегашната си организация на работа, тъй като това е оптималният вариант.


В доклада, който беше представен от Регионалната здравна инспекция стана ясно каква е легловата база, с която разполага област Перник.
В МБАЛ „Рахила Ангелова“ има 294 легла, разпределени в 16 отделения с различни профили. В Белодробната болница са налични 65 легла, от които 10 са за белодробна и 5 са за извън белодробна туберкулоза. Другите 50 легла могат да се използват за пациенти с Covid-19. В частната болница „Свети Георги“ има 28 болнични легла, от които 6 са за интензивно лечение на кардиологично болни и 22 общо кардиологични. Според изискванията в частните болници трябва да предоставят 20% от легловата си база за пациенти с Covid-19. Другото здравно заведение е Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация, която няма обособени легла за лечение на Covid-19, няма парно, няма медицински лица, няма и кислородни апарати.На тази база д-р Стела Димитрова от РЗИ и директорите на болниците – МБАЛ „Рахила Ангелова“ – д-р Анатоли Митов и СБАРББ – д-р Величка Кадийска, председателят на сдружението на Общопрактикуващите лекари – д-р Борис Косаров и директорът на Регионалната здравноосигурителна каса – д-р Йорданка Александрова обсъдиха, че единственото възможно и разумно решение за Перник е болниците да не се разделят.
„Нямаме възможност да приложим идеята на здравния министър в града ни. Затова ще изпратим предложението ни с доклада, в което ще настояваме да запазим сегашната конструкция на здравните заведения в Перник“, коментира областният управител инж. Емил Костадинов. Той посочи, че, ако превърнем МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Covid- болница, която обслужва жителите на цялата област, трябва да пращаме болните в София.
„Има животоспасяващи процедури, за които няма време да се отиде до столицата, особено в сутрешните и вечерни часове, когато движението е натоварено“, допълни инж. Костадинов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here