Баща и син заедно на бала на младежа през 2019 г.

 

Капланов младши на път към съдебната зала.
Снимка: БГНЕС

С мярка за неотклонение „Подписка” пуснаха от ареста 20- годишния Николай Капланов, син на бившия гард на Галеви Васил Капланов Каплата. Капланов младши беше задържан по обвинение, че е повредил колата на изчезналия Янек Миланов, Районен съд Дупница обаче днес измени мярката му и го освободи.

Янек Миланов

Той е привлечен от прокуратурата като обвиняем за умишлено повреждане на чужда движима вещ- лек автомобил „Пежо 208”, собственост на Янек Миланов, чрез надраскване с остър предмет на калниците, вратите, брони, предния капак и багажника, и срязана задна дясна гума – престъпление по чл. 216, ал.1 от НК. Прокуратурата посочва, че деянието е извършено на 07.05.2020 г. Общият размер на щетата е 1 150 лв. Представителят на държавното обвинение поиска най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”, а адвокатът на обвиняемия пледира да не бъде налагана никаква мярка за неотклонение.

Капланов на път към съдебната зала.

Не са налице предпоставките на чл. 63, ал.1 от НПК за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”. По отношение на обоснованото предположение, че Николай Капланов е извършител на посоченото деяние, има само индиция за това. Обвиняемият е неосъждан, студент е и работи. Няма данни за реална опасност той да се укрие или извърши престъпление, се казва в мотивите на съдия Ели Скоклева. Още повече, че става дума за престъпление, извършено през месец май, като разследването по него е било спирано и в последствие отново възобновено. По смисъла на Наказателния кодекс, това престъпление не е тежко.
Определението на РС – Дупница, с което по отношение на Николай Капланов е взета мярка за неотклонение „Подписка”, подлежи на обжалване и/ или протест пред Окръжен съд – Кюстендил в 3- дневен срок.
Припомняме, че бащата на младежа е в ареста по обвинение за незаконно държане на боеприпаси и отправени заплахи срещу рокера Димитър Недев. Съдът и в Дупница, и в Кюстендил не уважи искането на защитниците на Капланов той да бъде освободен. Името на Васил Капланов неизменно се свързва с изчезването на Янек Миланов. След като Миланов се качил в колата на Капланов вечерта на 31 юли, следите му се губят. Стана ясно, че двамата са имали спор заради бившата съпруга на Капланов. До момента обаче няма никакви събрани доказателства, които да сочат, че гардът има общо с изчезването на Миланов, от когото и до днес няма следа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here