Две сдружения с нестопанска дейност без конкуренция работят за благотворителни каузи в Петрич

0
2
Председателят на Сдружение „Защото можем“, Митко Станоев /в средата/

Валентин Герчев

Първите две сдружения с нестопанска цел, единствени за цялата благоевградска област, работят без конкуренция с една единствена цел –в помощ на нуждаещи се от помощ хора в Петрич. С благородната кауза преди три години се заело Сдружението „Защото можем„, с председател Митко Станоев. Благодарение на неговото сдружение, което по същността си е НПО, бе събрана сумата за отец Николай, който излекува напълно рака в турска болница.“Отеца, Слава Богу,  добре ! Излекува рака. Преди да се заемем със събиране на средствата, които никак не бяха малко и то в евро, наши лекари бяха го отписали и пуснали в къщи, за да умре“, сподели за 4 ВЛАСТ, председателят на Сдружение „Защото можем“, Митко Станоев.

Той решил да се отдаде на благотворителната кауза преди три години. Преди него обаче е работило другото петричко сдружение със същата цел, „Заедно можем повече“. То се ръководи от бизнес дамата, която всички петричани познават –Деси Цилева. Тя е дъщеря на починалият преди време бизнесмен Ласков, а брат и е управител на мощната петричка фирма „Стримона„. Кампаниите са много, които сдружението на Цилева е участвало и разбира се успявало за набиране на средства на нуждаещи се от помощ хора от цялата община Петрич. Последно то е помогнало на жена с четири деца с всичко необходимо, като дрехи и обувка, за да може многодетното семейство да оцелее през дългите зимни месеци. Помогнало е и на габренските баба, от фолклорната група, като е сменила старата печка в клуба им, с нова и лаптоп,за комуникация с други подобни клубове в страната и Европа.

„Община Петрич в повечето случаи се включва в нашите кампании, но има случаи, в които самите хора се самосезират и правят благотворителни концерти, изложби, събират сами средствата и така помагат на нуждаещите си хора от нашата община“, каза в заключение Митко Станоев.

Двете сдружения са първите в областта и към момента работят успешно не само на територията на община Петрич, а на места, където хората се нуждаят от тяхната помощ, като стройно организация.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here