От месеци вече жителите на Костинброд се виждат в чудо, за да стигнат до София.

30 човека, натъпкани в 18 местен бус на път за София, е установила проверка на община Костинброд. Както съобщихме, по направлението Петърч- София и обратно се вихри същински транспортен ад. Работещи и учащи в столицата са принудени да се тъпчат в бусчета в опит да стигнат до столицата. Успелите да се качат, пътуват буквално натъпкани в претовареното превозно средство, другите остават по спирките и чакат късмета си със следващ курс.


Обществената поръчка за транспортната услуга е пусната от Столична община, стойността е 580 000 лв., а срокът на договора, подписан през лятото на миналата година, е 7 години. Положението в община Костинброд е буквално взривоопасно заради нарастващото напрежение, породено от транспортния ад.
От активната кореспонденция между община Костинброд и Столична община става ясно, че столичани са информирани, че ежедневно линията се използва от около 1500 души и е доста натоварена сутрин и вечер. Въпреки това, Столична община одобрява превозът да се осъществява с превозни средства до 22 места.


Фирмата „Борекс Транс“ вози с адските бусове в часове на тръгване от с. Петърч за гр.София 6:30ч. и 7:25ч. и обратно от гр. София за с.Петърч в 14:15ч. и 18:20ч. Община Костинброд, които провеждат 50% от поръчката, са осигурили 50 местни превозни средства.
„Бихме искали да ви информираме, че общинска администрация Костинброд ежегодно извършва фактическо преброяване на пътникопотока, който в сутрешните часове в посока София и вечер в посока Петърч е голям и към момента капацитетът на автобуси с 51+1 места е максимално запълнен.“, пише в писмото, изпратено през лятото на миналата година от община Костинброд до колегите им в София.


Неясно е защо тогава се допуска тази гавра с хората и то в условията на пандемията от коронавирус. Главният въпрос е обществената поръчка за хората ли е направена или е оформена по поръчка за някой друг? Хората са крайно недоволни от условията, в които са принудени да пътуват ежедневно и заливат с жалби и сигнали местната управа. Всички са препратени и до столицата. От Столична община информират, че са направили запитване до фирмата превозвач дали може да пусне по- големи превозни средства. Фрапантно е, че първоначално от фирмата извършвали превоза с автобуси над 22 места, но се оказва, че те са в лошо техническо състояние, непозволяващо качествено изпълнение на транспортната услуга. Така, след множество сигнали за честите повреди, водещи до закъснения, а също и липса на елементарни условия като отопление, се стига до формата с бусовете до 22 места, след като автопаркът на фирмата е подменен с такива превозни средства. Интересното е, че в договора за осъществяване на транспортната услуга е заложено, че той може да бъде прекратен едностранно, ако услугата не се извършва качествено. Основното пита е какво качествено има по линията да пътуват препълнени бусове, а част от пътниците да остават по спирките?
„Хората са крайно недоволни от качеството. Искат промяна в начина на изпълнение на транспортната услуга.“, категорични са от община Костинброд. А междувременно хората пътуват по 30-40 човека в бусове за около 20 души, без никаква дистанция помежду си и в разрез с всички противоепидемични мерки.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here