Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил потвърди мярката за неотклонение „Задържане под стража“, взета по отношение на Васил Капланов с определение на Районен съд – Дупница и остави без уважение молбата му за изменение на мярката в по- лека такава. Васил Капланов е привлечен като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, като е в ареста от 04.09.2020 г.

Съдът допусна до разпит по искане на защитата бившата съпруга на обвиняемия – Петя К., която отговори на въпроси, свързани с това как задържането на Васил Капланов се отразява негативно на малкият им син.

От Окръжна прокуратура – Кюстендил пледираха за отхвърляне на молбата на обвиняемия и потвърждаване на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“.

Настоящият съдебен състав констатира, че първата предпоставка за вземане на най- тежката мярка за неотклонение, а именно наличие на обосновано предположение за авторство на деянието, не е отпаднала към момента. Няма нови доказателства, че е отпаднала и другата предпоставка – реална опасност от извършване на престъпление. По време на инкриминираното деяние обвиняемият Васил Капланов е бил с мярка за неотклонение „Домашен арест“, която не е попречила да бъде извършено друго противоправно деяние, се посочва още в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил. Съдът посочва още, че макар и неосъждан към момента, на Васил Капланов е налагано административно наказание по чл. 78а, за престъпление против личността- нанасяне на лека телесна повреда, което е от същия раздел, както това по настоящото обвинение.

Определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което по отношение на Васил Капланов бе потвърдена мярката за неотклонение „Задържане под стража“ е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според обвинението, на 31.08.2020 г., около 20, 10 ч. в гр. Дупница, при кореспонденция, Васил Капланов се е заканил на Димитър Недев с престъпление против неговата личност – с убийство / с думите – „Децата ти ще останат сираци“/ и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here